PIKSI POSLE PROLASKA NA EP: Vratio sam dug naciji!
Dragan Stojković Piksi, Foto: Starsport

odjeci

PIKSI POSLE PROLASKA NA EP: Vratio sam dug naciji!

Nije krio zadovoljstvo

Objavljeno: 18:34h

Fudbaleri Srbije plasirali su se na Evropsko prvenstvo prvi put posle 24 godine i EP u Belgiji i Holandiji 2000. godine.

Posle remija sa BUgarskom rezultatom 2:2 na konferenciji za medije pojavio se selektor Dragan Stojković Piksi.

- Čestitam vam svima plasman na Evropsko prvenstvo - a potom je usledio mlaki aplauz u pres sali, a selektor je potom dodao:

Fudbaleri Srbije slave prolazak na EP
Fudbaleri Srbije slave prolazak na EPfoto: Starsport©

- Vlahović je bio beba kada smo igrali. Veliki uspeh i veliki dan za srpski fudbal. Uspeli smo u nečemu što smo imali u planu, u šta smo verovali da možemo. Ovi igrači su heroji, zlatna generacija koja je svoja imena upisala zlatnim slovima. Prvi put Srbija kao samostalna država će biti deo najveće smotre fudbala u Evropi. Velika satisfakcija, radost. Verovali smo do kraja i uspeli smo. Ovo EP ide kao poklon naciji, državi. Zavijoriće se naša trobojka u Nemačkoj i to je, u ovom momentu, najvažnije.

Ni ovog puta nije moglo da prođe bez muke i tenzija.

- Ne može bez tenzija. Morate malo da drhtite. Rekao sam da utakmica neće biti laka, ali da će biti dobra za gledanje. Videli smo četiri gola, dosta lepih akcija, da dominiramo u prvom poluvremenu. Imali smo vođstvo, pa se desila jedna, pa druga greška. Ali, pokazali smo mentalitet, da ne žeilmo da budemo poraženi. Taj drugi gol i izjednačenje, koji znači i definitivno da ćemo se kvalifikovati. Nisam znao rezultat iz Budimpešte. Čestitam ovoj grupi igrača. Ne zaboravite da su oni doživeli šok posle Škotske. Ali su otišli na SP, ušli u A ligu nacija i sada otišli na EP. Oni su zaslužili ovo. A ja... Naciji vraćam dug za Katar. Ovo EP je moj dug za ono od prošle godine.

Stojković je nastavio u istom ritmu.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Starsport

- Povukao sam neke poteze sa klupe za koje znam da su bili odlični. Nije bilo panike. Čovek se uči dok je živ. Posle tog šampionata čekate šansu da se rehabilišete, da se vratite ponovo, a to psihološki nikako nije lako. To je neka vrsta kompenzacije. Posle žreba, rekao sam da možemo i želimo da idemo na EP. To obećanje koje sam dao, ja sam ispunio. Zaista veliki uspeh za srpski fudbal. Za sve one koji nam daju podršku, a i za one koji to ne čine. Srbija može da bude ponosna, ovi igrači su napravili uspeh koji će se pamtiti. Oni su za mene heroji, jer je ispisana istorija. Ovaj uspeh je istorijski, ja to tako gledam. Zato što svoje ime stavljaš u istoriju. To ne možete da kupite, a oni su zaslužili da tamo budu.

Usledilo je pitanje novinara da li je ovaj gol Srđana Babića draži od onog Mitrovićevog u Lisabonu?

- Slično je negde, ali uvek ponavljam neke stvari. Kada igrate jednu utakmicu, pokušavate da greške svedete na minimum. A one se dešavaju. I mi nekada dajemo golove zbog grešaka protivnika. Srbija nije htela i nije želela da dopusti da izgubi ovu utakmicu. Jako je važno da su igrači bili pribrani i bez panike, da mogu da dođu do šanse i da daju gol. Ubuduće ćemo raditi na ispravljaju i korigovanju tih grešaka. Ali, fudbal je živa igra i one se dešavaju. Ovo je utakmica koja se igra na rezultat. Ne umire se u lepoti. Ovo je bila taktička utakmica na rezultat. U fudbalu ništa nije lako, ali morate da odredite cilj i da ga pratite. I protivnici nas gledaju i video sam da protiv nas daju 100 odsto mogućnosti. Žele da daju maksimum protiv nas i da se pokažu. Šta će ko da kaže, to nije važno. Svaka utakmica iziskuje maksimalan napor, na taktičkom, fizičkom, mentalnom planu. Ima mnogo ljudi koji mi kažu da je semafor najvažniji i rezultat. Verovatno su u pravu. Večeras smo imali utakmicu u kojoj smo morali da budemo svesni značaja koji je na kraju - rekao je Stojković i dodao:

- Kažu da nam defanziva nije dobra? A dva štopera su dala dva gola večeras. Šta ćemo sa tim?

Stojković je prvi selektor, posle Ivice Osima, koji je odveo nacionalni tim na dva uzastopna velika takmičenja.

Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović
Dušan Tadić i Aleksandar Mitrovićfoto: Starsport©

- Trenerska satisfakcija i ništa više od toga. Nikada sebe nisam hvalio, niti ću. Nisam se kitio tuđim perjem, niti ću. Nema euforije kod mene. Jeste juče i danas bilo hladno u Leskovcu, ali je toplo oko srca.

Piksi je priznao da je reprezentacija bila pod velikim šokom posle Mundijala u Kataru i tamošnjeg neuspeha.

- Bili smo pred velikim šokom posle Katara. Istrpeti teške reči, čak i uvrede. Meni ne smeta, ali kada igrači trpe oštre reči, nije lako bilo podići se iz toga. Na kraju se pamti da Srbija ide na Evropsko prvenstvo. Mnogo je bilo problema, sankcija, igrati sa Mađarima u Beogradu pred praznim stadionom. Mnogo je stvari bilo koje nisu fudbalske. A uvek imate komentare da vas gađaju, a nikada fudbal nisu igrali. Daju sebi za pravo da vas vređaju. Moje srce je puno, jer sam Srbiji darovao ovo. Mogu sutra da prestanem da budem trener. NIje problem. Prvi, drugi ili četvrti šešir? Nije važno. Imamo vremena do EP, bitno je da nam igrači budu zdravi, u martu ćemo imati dve prijateljske da iskorigujemo stvari, i što se tiče sistema, formacije...

Na kraju je zaključio:

- Lepo sam van rekao da rezervišete hotele u Nemačkoj. Raduj se, Srbijo! Igračima kapa dole. Zasluženo idemo na Evropsko prvenstvo.

Bonus video:

03:35

Tadić Srbija Bugarska Leskovac

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.