LUDILO U BUGARSKOJ ZBOG FUDBALA I DALJE TRAJE: Ministar dobio otkaz, ali predsednik odbija da napusti poziciju!
Komšije se ne nalaze u zavidnoj poziciji, Foto: Vassil Donev

neverovatno

LUDILO U BUGARSKOJ ZBOG FUDBALA I DALJE TRAJE: Ministar dobio otkaz, ali predsednik odbija da napusti poziciju!

Epilog nereda u Bugarskoj

Objavljeno:

Situacija u bugarskom fudbalu dostigla je tačku ključanja sa nemirima pre meča između Bugarske i Mađarske, koji je rezultirao povredama 57 ljudi tokom sukoba između policije i navijača.

Premijer države, Nikolav Denkov, izrazio je zabrinutost, a oglasili su se i najveći klub CSKA, kao i brojni drugi visoki državni i fudbalski funkcioneri.

Borislav Mihailov, dugogodišnji lider bugarskog fudbala, prvi put se oglasio nakon nemira. Za navijače i deo javnosti u Bugarskoj, Mihailov je percipiran kao odgovoran za podizanje tenzija u tamošnjem fudbalu u proteklim godinama, što je konačno kulminiralo nemirima i sukobima na ulicama Sofije pred navedeni meč.

Mihailov je trenutno predmet saslušanja Agencije za antikorupciju, ali je u svojoj prvoj izjavi nakon sukoba izjavio da nema nameru da podnosi ostavku.

"Neću podneti ostavku danas. Dobićete odgovore naredne nedelje. U FS postoji Upravni odbor kojem polažem računa i tek nakon razgovora sa njima doneću odluku", rekao je Mihailov bugarskim medijima.

Upitan je za razgovor koji je imao sa članovima Agencije protiv korpucije.

"Ne brinite, rekao sam sve što se tiče trošenja državnog novca i fondova. Ne postoji istraga o "crnom lotou", ja sam čovek visokog morala. Naravno da se osećam krivim (zbog rezultata u kvalifikacijama), ali za jučerašnji meč ne osećam odgovornost jer je u pitanju bio meč pod okriljem UEFA. A UEFA odlučuje gde će se igrati i da li će se igrati sa ili bez prisustva publike", aludirao je Mihailov na nerede i na činjenicu da je meč na kraju igran u Sofiji, a ne u Plovidvu, što je bila ideja FS Bugarske.

Fudbalska reprezentacija Bugarske
foto: Vassil Donev

U danima koji su prethodili meču, Bugarski Savez je neočekivano odlučio da se utakmica, umesto na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji, odigra u Plovdivu.

Međutim, budući da stadion u tom gradu nije bio bezbedan zbog rekonstrukcije, gradonačelnik Plovdiva je odbio predlog Fudbalskog saveza.

Nakon pritiska UEFA i moguće kazne koja bi usledila zbog promene lokacije, FS Bugarske se na kraju povukao od ideje da se meč premesti u Plovdiv.

U međuvremenu, najveći i najtrofejniji klub u državi, sofijski CSKA, izdao je saopštenje povodom jučerašnjih dešavanja.

Klub, koji je dao najveća imena bugarskog fudbala, podržao je nezadovoljne navijače koji su protestovali i osudio legende fudbala Borislava Mihailova, Jordana Lečkova i Emila Kostadinova.

Fudbalska reprezentacija Bugarske
foto: Vassil Donev

Sva trojica, poznata starijoj generaciji, bila su članovi najslavnije generacije reprezentacije koja je zauzela četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u Americi 1994. godine.

"Za nas, jasno je ko snosi krivicu za nemire. Oni koji su odgovorni za jučerašnje događaje imaju ime i prezime: Borislav Mihailov, Emil Kostadinov i Jordan Lečkov. Na današnji dan pre 30 godina bili ste heroji, danas ste na dnu, i vaša je odgovornost to što je fudbal postao opasan po društvo. Zbog toga, kao što je CSKA činio i ranije, pozivamo na momentalne ostavke kompletnog rukovodstva Fudbalskog saveza Bugarske. Ako vam i dalje niej jasno ko vas ne želi na čelu fudbala - mi kažemo čitava Bugarska", kaže se u saopštenju CSKA.

Dan nakon velikih nereda morao je da se oglasi i premijer države Nikolaj Denkov. On je pred medijima izjavio da je Ministar unutrašnjih poslova dobio otkaz zbog nereda koji su se desili u Sofiji.

"Umesto fudbalskog slavlja, svedočili smo ružnim scenama i nasilju. Glavni razlog je dugogodišnje rukovodstvo aktuelnog Fudbalskog saveza, koje je dovelo do propadanja našeg fudbala bez izgleda za razvoj. Haotični potezi oko organizacije meča dodatno su pojačale tenziju. Ovome moramo dodati i greške u organizaciji MUP-a i Ministarstva unutrašnjih poslova. Želim da se zahvalim svim građanima koji mirno protestuju i svim policajcima koji su izvršili svoju dužnost bez nasilja u izuzetno teškoj situaciji. Ali ne smemo da zatvaramo oči pred prizorima gde su pojedini policajci tukli i šutirali pale građane ili ljude koji su im se zatekli u dohvatu”, poručio je Denkov.

Prvi čovek države rekao je da je poslao pismo adresirano na UEFA kako bi od njih dobio odgovor u vezi sa organizacijom utakmice koja se odigrala u Sofiji.

Bugarska, podsećamo, u nedelju u Leskovcu igra poslednji meč kvalifikacija za Euro protiv Srbije gde će pokušati da zabeleži prvu pobedu u aktuelnom ciklusu.

Svaki drugi ishod vodi Orlove u Nemačku.

Bonus video:

00:43

NESTVARNA ZVEZDA DEMOLIRALA FJORENTINU ZA POLUVREME: Marakana videla ATOMSKI FUDBAL crveno-belih, Delije u potpunom TRANSU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.