STEPANOVIĆ ISKREN ZA ESPRESO: "Ne očekujem da Zvezda ovde nešto napravi!" Spomenuo i reči legendarnog Zebeca (FOTO)
Dragoslav Stepanović za Espreso pred meč Lajpciga i Crvene zvezde, Foto: EPA-EFE CHRISTOPHER NEUNDORF, EPA/Filip Singer/FK Crvena zvezda/Starsport

ANALIZA IZ FRANKFURTA

STEPANOVIĆ ISKREN ZA ESPRESO: "Ne očekujem da Zvezda ovde nešto napravi!" Spomenuo i reči legendarnog Zebeca (FOTO)

Čuveni strateg za naš portal najavio duel Lajpciga i crveno-belih. Otkrio nam odakle poznaje trenera bundesligaša i šta misli o Baraku Baharu

Objavljeno:
Veljko Petrović

Fudbaleri Crvene zvezde jedva su pobedili Javor iz Ivanice sa 3:2, a i navijači su im posle meča stavili do znanja da loše igraju.

Naredna utakmica za izabranike Baraka Bahara je još teža misija, a to je gostovanje Lajpcigu u sredu od 21.00 u trećem kolu F grupe Lige šampiona.

Fudbaleri Crvene zvezde pred severnom tribinom posle utakmice
Fudbaleri Crvene zvezde pred severnom tribinom posle utakmicefoto: Starsport©

Crveno-beli imaju samo jedan bod, a sledi im dva meča sa klubom koji je od sezone 2016/17 u Bundesligi i nikada nije bio ispod šeste pozicije.

O "čedu" Red Bula za Espreso pričao je čuveni stručnjak Dragoslav Stepanović koji je 1999. godine trenirao "pravi" klub iz Lajpciga, Lokomotivu.

Dragoslav Stepanović
Dragoslav Stepanovićfoto: Starsport©

- U Lajpcigu je osnovan Fudbalski savez Nemačke. Lokomotiva je bila u finalu UEFA kupa u vreme DDR tako da je to bio pravi klub i fudbalski grad. Kada sam ja bio trener, gledalo nas je 60.000 - 70.000 gledalaca. Oni su posle prebacili ovaj Red Bul Lajpcig u grad, klub koji je počeo od nule, od pete divizije i sada se bore za najviši vrh - počeo je Stepanović za Espreso.

Pred meč sa Beograđanima, savladan je Darmštat na gostovanju.

- Zvezda će možda imati sreće. Lajpcig je za vikend pobedio Darmštat, ali je do kraja meča bio neizvestan rezultat. Tako da je domaćin mogao da izjednači, ali i da pobedi - kaže Stepanović za Espreso.

Zanimljivo da popularni Stepi dobro poznaje trenera nemačkog kluba.

- Marka Rozea trenirao sam u Lokomotivi Lajpcig. Bio je levi bek, malo sporiji, ali dobar u duel igri. Sa tom levom nogicom mogao je da napravi šta hoćeš. Dribriling, pas, centaršut, šut, a posle je dugo igrao u Majncu - rekao je Stepanović za Espreso.

Marko Roze
Marko Rozefoto: EPA/Christopher Neundorf

Nije naš sagovornik verovao u uspeh Lajpciga.

- Oni su prodali najbolje igrače, doveli su četiri-pet igrača između 18 i 22 godine. Mislio sam da se neće boriti ni za Ligu konferencija, a kamoli Ligu Evrope. Osvojili su Superkup Nemačke pobedivši Bajern 3:0, iako su Bavarci imali više šansi, ali su iz četiri šanse primili tri gola. Lajpcig je delovao kao da su oni prvak i kao da su osvojili Ligu šampiona - poručio je Stepanović za Espreso.

Veliki posao odradio je bivši sportski direktor.

- Erbel je doveo igrače, ne zna se koji je bolji. Openda je Darmštatu dao dva gola. Tu je i mali Holanđanin Ćavi Simons, odavno nisam video boljeg igrača na poziciji plejmejkera. Olmo je tu već bio, Španac oteran iz Barselone koji je preko zagrebačkog Dinama postao standardni reprezentativac svoje zemlje. Šeško i Olmo dali su gol koji će verujem biti gol godine, iako nisam neki njihov obožavatelj - jasan je Stepanović za Espreso.

Ćavi Simons i Luis Openda
Ćavi Simons i Luis Opendafoto: EPA/ Filip Singer

Zbog jednog igrača razočaran je skautingom Partizana i Crvene zvezde.

- Ne znam kako nisu videli da ima jedan takav igrač poput Šeška u Sloveniji. Čudi me da ga nisu videli, a Roze ga još uvek ne stavlja da igra standardno. Ali kada uđe... Ušao je na tri utakmice i dao pet-šest golova - iskren je Stepanović za Espreso.

Benjamin Šeško
Benjamin Šeškofoto: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE

Kakva je publika na Red Bul areni?

- Kao na svim stadionima. Za pet godina postigli su i napravili nešto što su drugi renomirani klubovi koji igraju u Bundesligi uradili za 30-40 godina. Pun je stadion. Igrali su tri finala Kupa Nemačke, a dvaput zaredom su osvojili. Boriće se uskoro za titulu šampiona Bundeslige. Publika navija dlično, atmosfera i stadion su perfektni. Kao tim oni napadaju 90 minuta i to je neverovatno - objašnjava Stepanović.

Šta očekuje Crvenu zvezdu?

- Nešto slično što je doživela u Mančesteru. Da li će to biti 28 šuteva u prvom poluvremenu, ali otprilike mislim da hoće. Imaju malog Simonsa i Opendu. Olmo se oporavio, svi će da igraju - kaže Stepanović za Espreso.

Dani Olmo na utakmici Bajerna i Lajpciga u Minhenu
Dani Olmo na utakmici Bajerna i Lajpciga u Minhenufoto: EPA/ LEONHARD SIMON

Ne predviđa uspeh crveno-belima u Ligi šampiona.

- Ni oni nisu sigurni da će da pobede Mančester siti koji ih je savladao u Lajpcigu. Oni moraju da pobede Zvezdu kako ne bi došlo u pitanje to drugo mesto. Na kraju krajeva, sa Jang bojsom su se mučili, tako da se bojim sa ovom Zvezdinom formom da ni Jang bojs neće moći da pobedi u Švajcarskoj - rekao je Stepanović za Espreso.

Пласман обезедио Sofascore

Ko je pod većim pritiskom?

- Zvezda je pod većim pritiskom. Gledao sam turnir u Rusiji i prve dve naredne utakmice i jedva sam čekao da gledam Zvezdu. Mislio sam da je onaj novi trener za tako kratko vreme našao igru i tim i doveo sedam-osam igrača i onda vidim protiv Voždovca ne mogu da blokiraju šut u svom šesnaestercu. Vidim i protiv Čukaričkog da su se iscrpeli. Mislio sam da su mnogo radili, ili možda i nisu u pripremnom periodu, nemam pojma. Mislim da čekaju da sve ovo prođe, kako će da prođe niko ne zna, ali ne veruju da će sve proći uspešno. U zimskom pripremnom periodu da rade pravo i da naprave ono što nije urađeno - poručio je Stepanović.

Detalj sa utakmice Čukaričkog i Crvene zvezde
Detalj sa utakmice Čukaričkog i Crvene zvezdefoto: Starsport©

Spomenuo je i legendarnog Branka Zebeca.

- Pamtim reči Branka Zebeca, legendarnog trenera u Bundesligi. Stanovao je nedaleko od mene, a ja sam hteo da mu budem pomoćni trener. On mi je jednom rekao "Ako preuzimaš klub, nemoj da menjaš dobro, ono što je kod prethodnika bilo dobro, biće i kod tebe. Samo ako budu kartoni, povređen, ne igra dobro donekle. Ako sam ne utvrdiš mentalnu i fizičku sposobnost, motivaciju i sve ostale stvari da možeš ti njih da vodiš, a ne oni tebe - prisetio se Stepanović za Espreso.

Branko Zebec
Branko Zebecfoto: SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Na koga tačno mislite?

- On je oterao sedam igrača. Borjan je bio jedan od najboljih igrača u tom timu. Na kraju krajeva, nije doveo svetske igrače. Jedino Korejanca nisam gledao nijednom. Najviše su me razočarali Olajinka i Kraso, oni su rasturali u Rusiji i u prve dve-tri utakmice, a sad ih nema nigde. Za mene su to bila dva igrača koja su Zvezdi dali ono što se pokazalo da je falilo - jasan je Stepanović za Espreso.

Milan Borjan
Milan Borjanfoto: Starsport©

Kakav rezultat očekujete?

- Zvezda je pobedila Liverpul koji je kasnije bio prvak Evrope. U fudbalu šta je moguće nije moguće u običnom životu nikada i nigde. Sve što bi moglo da se predvidi je mnogo teško. Jedino što može da se predvidi je da imaju dobar start i seriju i kako je teško prekinuti dobru seriju, tako je još teže prekinuti lošu seriju. Zvezda je ušla u lošu seriju, može da se desi da Bukari da dva gola, ali ni to ne vredi. Može da bude rezultat kakav god raduje crveno-bele, ali Lajpcig će da juri do kraja za izjednačenje. Ne očekujem da Zvezda ovde nešto napravi - analizira Stepanović za Espreso.

Osman Bukari
Osman Bukarifoto: Starsport

Da li može do boda?

- Može. Bohum koji se bori za opstanak je uzeo bod Lajpcigu jer je golman odbranio dva penala. Ali taj golman je od 100 penala koliko su mu šutirali, odbranio polovinu. Nemci čak misle da ga vode na Evropsko prvenstvo ukoliko dođe do penala da brani penale. Od Zvezde očekujem ono prvo poluvreme koje su kako oni kažu igrali dobro, ali ja to nisam video. Kada neko uputi 28 šuteva, onaj golman je branio fenomenalno, pogrešio je kod onog gola. Ne verujem da će Lajpcig manje da uradi, ali nije u onoj formi od starta. Darmštat je ove sezone ušao u Bundesligu, ali sve do kraja za Lajpcig je bilo stani pani. Domaćin je imao šanse da izjednači ili pobedi - objašnjava Stepanović.

Poruka za kraj razgovora na liniji Frankfurt - Beograd?

- Zvezda na kraju krajeva mora da gleda da ćapne svuda po bod, ako hoće da napravi nešto. Da li će da ćapne? Ne verujem - zaključio je Stepanović za Espreso.

Bonus video:

00:13

Delije grme na Etihadu

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.