SKANDAL: Vlasnik Totenhema (86) odavao insajderske informacije LJUBAVNICAMA i prijateljima - zaradili MILIONE!
Džo Luis (desno) sa predsednikom Totenhema Danijelom Levijem, Foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

milijarder se igrao novcem

SKANDAL: Vlasnik Totenhema (86) odavao insajderske informacije LJUBAVNICAMA i prijateljima - zaradili MILIONE!

Džo Luis vredi 6,55 milijardi dolara

Objavljeno: 08:35h

Većinski vlasnik Totenhema, milijarder Džozef 'Džo' Luis (86), optužen je u Njujorku da je odavao poverljive informacije sa sastanaka odbora kompanija čiji je investitor.

- Navodimo da je Džo Luis godinama zloupotrebljavao svoj pristup prostorijama za odbore preduzeća i više puta davao insajderske informacije svojim romantičnim partnerima, ličnim asistentima, privatnim pilotima i prijateljima - rekao je američki tužilac Demijan Vilijams u video snimku optužbe.

Luisovi prijatelji, kolege i ljubavnice su s ovim informacijama zaradili milione na berzi.

- Ti ljudi su zatim trgovali tim insajderskim informacijama i zaradili milione dolara na berzi, jer su zahvaljujući Luisu te opklade bile sigurna stvar - kaže Vilijams.

- Ništa od ovoga nije bilo neophodno, Džo Luis je bogat čovek. Ali, koristio je insajderske informacije kao naknadu svojim zaposlenima ili kao poklone svojim prijateljima i ljubavnicama.

Tužioci su rekli da je u nekim slučajevima insajderske trgovine Luis pozajmljivao novac, uključujući i oktobar 2019. kada je prebacio milion dolara dvojici pilota kako bi mogli da kupe akcije biotehnološke kompanije Mirati.

U optužnici se navodi kako je jedan pilot slao poruku prijatelju da je „šef pozajmio Martiju i meni po 500.000 dolara za ovo“ i da je mislio da „šef ima unutrašnje informacije“ jer „zašto bi nam inače tražio da investiramo“.

Oba pilota su navodno vratila uloženo brzo pošto je Mirati objavio povoljne rezultate kliničkog ispitivanja, zbog čega je cena akcija porasla za 16,7%.

Prema Blumbergu, Džo Luis vredi 6,55 milijardi dolara (5 milijardi funti). Njegovo bogatstvo je vezano za Tavistock, holding kompaniju sa Bahama koja kontroliše udeo u više od 200 preduzeća u 13 zemalja sa investicijama u nekretnine, restorane i odmarališta.

Luis je strastveni kolekcionar umetničkih dela a rođen je iznad paba u istočnom delu Londona. Većinu svog novca je zaradio od trgovine valutama. Preuzeo je kontrolu nad Totenhem Hotspurom 1990-ih. Kao i predsednik kluba Danijel Levi, Luis je jevrejskog porekla.

Bonus video:

02:15

PROMOCIJA U AMERICI: Lionel Mesi predstavljen kao pojačanje Majamija

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.