UMRO BLAGOMIR KRIVOKUĆA: Legendu OFK Beograda i Englezi su dobro zapamtili!
Foto: EPA/Jeon Heon-Kyun

tužna vest

UMRO BLAGOMIR KRIVOKUĆA: Legendu OFK Beograda i Englezi su dobro zapamtili!

Blagoje je bio član tima koji je igrao polufinale Kupa kupova 1963, osvojio Kup Jugoslavije 1966. i bio vicešampion države

Objavljeno:

Legendarni fudbaler OFK Beograda Blagomir Blagoje Krivokuća preminuo je u 80. godini.

Krivokuća je bio jedan od najistaknutijih igrača u najboljoj generaciji "Romantičara". Bio je član tima koji je igrao polufinale Kupa kupova 1963, osvojio Kup Jugoslavije 1966. i bio vicešampion nekadašnje velike držve.

Rođen je 11. septembra 1944. u Ivanjici, a u OFK Beograd je došao kao tinejdžer. Stigao je direktno iz Javora 1961. godine i na Karaburmi se zadržao sve do 1971. Dakle, punih deset godina je utkao u istoriju kluba. Odigrao je 206 utakmica i postigao 16 golova. Poslednje tri godine karijere proveo je u nemačkom Frajburgeru, a svi pamte da je zbog snažne građe igrao štopera koji je znao da se nađe i u napadu zbog dobre skok igre.

Upisan je i u istoriju engleskog fudbala. U polufinalu Kupa kupova 1962/63. vodio je žestoke duele sa najboljim strelcem Totenhema Džimijem Grivsom. Nemoćan da postigne gol, Englez je u jednom duelu udario Krivokuću i dobio crveni karton. Grivs je postao prvi engleski igrač isključen u međunarodnoj utakmici, pa su se pred revanš u Londonu novinari tiskali da vide igrača koji je iznervirao Grivsa.

Krivokuća se po završetku karijere vratio u OFK Beograd. Dugo godina je radio u omladinskoj školi. Prvi tim je vodio od leta 1993. do proleća 1995.

Mesto i vreme sahrane Blagomira Krivokuće biće objavljeni.

(Espreso/Sportski žurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.