ČEFERIN OSTAO PREDSEDNIK UEFA PA LIKOVAO: Superliga je VUK iz Crvenkape, prerušen u baku, a spreman da te proždere!
Aleksander Čeferin, Foto: EPA/Paul Murphy

dobio treći mandat

ČEFERIN OSTAO PREDSEDNIK UEFA PA LIKOVAO: Superliga je VUK iz Crvenkape, prerušen u baku, a spreman da te proždere!

Klubove su kupili investicioni fondovi, lokalni identiteti su izgubljeni, a rashodi su porasli, jer su određeni klubovi vođeni na visokorizičan, čak i bezobziran način, koji prkosi svakoj logici i načelima. Moramo razbiti mit da je privatizacija fudbala nezaustavljiv proces. To je sadašnja opasnost - upozorio je Čeferin

Objavljeno:

Predsednik Evropske kuče fudbala (UEFA) Aleksander Čeferin danas je aklamacijom dobio treći četvorogodišnji mandat, na Kongresu u Lisabonu.

Čeferin, 55-godišnji slovenački advokat, preuzeo je čelo UEFA-e 2016. godine posle suspenzije Mišela Platinija, a ponovo je imenovan na funkciju 2019.

- Od srca vam zahvaljujem na jednoglasnoj podršci. Mnogo mi znači. Velika je čast, ali pre svega odgovornost prema vama i fudbalu - rekao je Čeferin u obraćanju članovima Kongresa.

Čeferin je tokom godina umeo da se nametne, suprotstavio se predsedniku Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đaniju Infantinu oko projekta da se Svetska prvenstva održavaju na svake dve godine, što je kasnije i odbačeno, ali je i uspeo i da spreči nekolicinu elitnih klubova da osnuju sopstveno takmičenje Superligu.

Superliga Evrope, Liga šampiona
foto: Printscreen/Twitter

Tri kluba - Real Madrid, Barselona i Juventus nastavila su da pružaju otpor toj odluci i osudila su UEFA-u zbog, kako su naveli, zloupotrebe dominantnog položaja.

Čeferin je nešto pre reizbora sa govornice Kongresa oštro napao Superligu.

- Neću da ulazim u detalje nesrećnog plana koji su predstavila tri menadžera kluba, dva finansijera i portparol. To sada jednostavno nema smisla. Mislim da su oni koji vole fudbal već sve rekli - naveo je Čeferin.

- Oni koji promovišu ovaj projekat sada kažu da žele da spasu fudbal. Srećom, niko nije umro od sramote. Za nekoliko meseci Superliga je postala lik iz Crvenkape: vuk prerušen u baku, spreman da te proždere. Ali niko nije prevaren. Jer ovde imamo dve suprotstavljene vizije sveta. Imamo cinizam o moralu. Sebičnost iznad solidarnosti. Pohlepa nad dobročinstvom. Zadubljenje u sebe u pogledu otvaranja drugima. Lični interes nad altruizmom. Sramna laž o istini. Naslednici nad graditeljima. Kartel o meritokratiji i demokratiji. Cena akcija na osnovu sportskih zasluga. Težnja za profitom umesto za trofejima.

Aleksander Čeferin
foto: AP

On sada može da nastavi svoja dva projekta - reformu finansijskog fer-pleja uvođenjem neke vrste gornje granice plata, naknada za transfere i provizija koje se isplaćuju agentima i novi format Lige šampiona koja će se od sezone 2024/2025 povećati sa 32 na 36 učesnika.

Televizijska prava za to takmičenje su prodata za rekordnu sumu od 15 milijardi evra za tri godine, od 2024. do 2027. godine.

Čeferin je, takođe, nedavno ukazao na mogućnost revizije pravila o delimičnom vlasništvu klubova koja zabranjuju investitorima da poseduju više klubova koji učestvuju u istom takmičenju.

Aleksandar Čeferin, Aleksander Čeferin, Fudbal
foto: EPA/Christian Bruna

- Klubove su kupili investicioni fondovi, lokalni identiteti su izgubljeni, a rashodi su porasli, jer su određeni klubovi vođeni na visokorizičan, čak i bezobziran način, koji prkosi svakoj logici i načelima. Moramo razbiti mit da je privatizacija fudbala nezaustavljiv proces. To je sadašnja opasnost - upozorio je Čeferin.

Slovenac je poručio da će učiniti sve da preokrene tok istorije.

- Fudbal jeste i uvek će ostati narodni sport - zaključio je Čeferin.

Bonus video:

01:23

UEFA DOBILA OZBILJNU KONKURENCIJU! Stručnjak o narušavanju suštine: Klubovi sa tradicijom neće moći da igraju vrhunski fudbal!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.