TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA EDINA DŽEKA: Imao sam platu 500 evra, a poslednjih 7 dana NISMO IMALI ŠTA DA JEDEMO...
Edin Džeko i Lautaro Martines, Foto: EPA/Matteo Bazzi

nije uvek bilo lako

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA EDINA DŽEKA: Imao sam platu 500 evra, a poslednjih 7 dana NISMO IMALI ŠTA DA JEDEMO...

Nazovem svoje i kažem nemam ništa da jedem, zamisli kako je njima - priča Edin

Objavljeno:

Edin Džeko je jedan od prvih velikana fudbala koji je gostovao u emisiji "Neuspeh prvaka" na Arenisport, bivšeg reprezentativca Hrvatske, Marija Stanića.

Tom prilikom kapiten Bosne i Hercegovine je pričao o svojim fudbalskim počecima i putu do vrhunske klase i nastupa za Volfsburg, Mančester Siti, Romu i Inter, putu koji nije bio nimalo lak, a počeo je u Željezničaru.

- Ljudi gledaju gotov produkt, odnosno ono što vide na televiziji. Posle rata, sa nekih devet godina sam počeo da treniram. To je bilo u sali u školi, još uvek su bile barikade na cestama. Tata me odveo u Želju, tad nam je bio trener Jusuf Šehović, koji nažalost više nije sa nama - počeo je Edin priču.

Prisetio se svojih početaka i rekao kako ga je Amar Osim sa 16, 17 godina doveo u prvi tim.

- Sećam se, otac i ja smo bili u supermarketu. Zove me tadašnji trener iz kadeta i kaže "spremi se, sutra ideš na pripreme u Međugorje sa prvim timom". Bila su drugačija vremena, tada nije bilo lagano igrati u Želji. Na pripreme smo išli autima, neki od starijih igrača pokupe nas mlađe. Debitovao sam u Žepču, gubili smo. Ja sam se zagrevao, zove me Amar i kaže "zabij dva gola". Tad je za Želju bilo igrati jako teško, fudbal nije samo igra na terenu, glava pravi razliku - rekao je Džeko.

Edin Džeko
foto: EPA/MATTEO BAZZI

Odlaskom iz BiH, kaže, napravio je iskorak.

- Svi vidimo fudbal drugačije, bilo je nekih koji se nisu složili. Samim odlaskom iz BiH sam napravio iskorak, bio sam kod trenera koji je gledao da mi pomogne. Kada sam otišao tamo, stavi me na desetku i kaže "treba više da trčiš, pomažeš odbrani". Tada sam postigao osam golova za polusezonu, te nakon toga odem u Teplice - rekao je Džeko.

Tamo ga je sa sobom odveo tadašnji trener sarajevskog kluba, Čeh Jirži Plišek koji je prepoznao talenat. Ipak, za Dijamanta život u Češkoj u početku nije bio tako bajan.

- Imao sam sreću da je tamo bio jedan momak iz Mostara - Samir Merzić, to mi je najviše pomoglo. Živeli smo zajedno, igrali smo zajedno. Imao sam platu 500 evra. Van kuće, bez roditelja, sam, plati stan. Nisam imao auto, dešavalo se da poslednjih sedam dana nemamo šta da jedemo. Nazovem svoje i kažem nemam ništa da jedem, zamisli kako je njima. Tad nije bilo društvenih mreža, bile su obične poruke. Morao si da kupiš kredit da bi imao da pošalješ poruku. Odemo na govornicu i tako smo pričali sa svojima - naveo je Džeko.

Edin Džeko, Robert Prosinečki
foto: EPA/Fehim Demir

Dotakao se debija u A reprezentacije BiH i potpisa za Volfsburg koji je vodio Feliks Magat.

- Za reprezentaciju sam debitovao protiv Turske kod selektora Fuada Muzurovića i postigao gol. Posle tri dana smo igrali protiv Malte, upišem asistenciju ali sam se i povredio. A nakon toga je trebalo da odem u Zagreb na dogovor sa Volfsburgom. Ja sam u Zagrebu potpisao za njih. Za par sedmica odem na pripreme sa novim timom... Nisam odmah igrao svaku utakmicu, a kada sam počeo igrati bio sam standardan. Imao sam trenera koji ima takav karakter, jednostavno samo ćutiš i radiš. Verujem da ne bismo osvojili ligu da nije bio trener Magat - dodao je Džeko.

Nakon sjajnih nastupa usledio je transfer u Mančester Siti.

- Ja sam bio tri i po godine u klubu. Bilo je tu puno nekih priča, ali hteo sam da vidim na kom sam nivou, da li mogu da igram sa najboljim igračima na svetu. Samo u Premijer ligi sam mogao dobiti odgovor na to pitanje. Manćini je tada bio trener, osvojio sam 5,6 trofeja.

Džeko je posle četiri i po godine napustio Englesku i potpisao za Romu.

Aleksandar Kolarov, Edin Džeko
foto: EPA/Riccardo Antimiani

- Bio sam četiri i po godine u Sitiju, potpisao sam novi ugovor, a godinu nakon toga sam otišao u Romu. Nisam imao najbolji odnos sa Pelegrinijem (tadašnji trener Sitija), a Italija mi je uvek bila san. Najbolji igrači su igrali tamo, san mi je bio da naučim italijanski jezik. Kada sam stigao na aerodrom dočekalo me pet hiljada ljudi, nije bilo teško navići se. Tu je bio i Pjanić, bilo mi je lakše prilagoditi se - objasnio je Edin Džeko.

Bonus video:

02:14

SKANDALOZNO PONAŠANJE GOLMANA ARGENTINE! Bivši fudbaler Partizana: Zbog neprimerenog ponašanja SVE ZASLUGE MU PADAJU U VODU!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.