"NAGOVARAO SAM GA, ALI NIJE ŽELEO U SRBIJU!" Grof Božović otkrio sve o neuspelom transferu iskusnog Rusa u Zvezdu
Miodrag Božović, Foto: Filip Plavčić

"BOLJE DA JE IZABRAO BEOGRAD"

"NAGOVARAO SAM GA, ALI NIJE ŽELEO U SRBIJU!" Grof Božović otkrio sve o neuspelom transferu iskusnog Rusa u Zvezdu

Napravio je veliku grešku kada je napustio Rusiju i otišao u Tusku. Pokušao sam da ga dovedem u Crvenu zvezdu, klub je bio otvoren za njegov dolazak, rekao je nekadašnji trener crveno-belih

Objavljeno:

Sankcije ruskim sportistima i sportu traju godinu i kusur dana, a sigurno da je najviše pogođen fudbal, a klubova nema u UEFA takmičenjima.

Fudbaleri ne igraju protiv najbolji, neki od najkvalitetnijih stranac napustili su rusku Premijer ligu, dok reprezentacija ne igra u kvalifikacijama za EP i SP.

Fudbaleri Rusije na Svetskom prvenstvu 2018.  godine u domovini
Fudbaleri Rusije na Svetskom prvenstvu 2018. godine u domovinifoto: AP

Ipak, prvenstvo se igra normalno, a početak drugog dela sezone obeležio je, možemo slobodno reći čuveni Artjom Dzjuba (34).

Iskusni špic debitovao je za Lokomotivu iz Moskve i upisao het-trik!

Artjom Dzjuba
Artjom Dzjubafoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

O napadaču i drgim zanimljivim temama u ruskom fudbalu za "Sport Ekspres" govorio je Miodrag Božović, nekadašnji trener Crvene zvezde.

- Sjajan je Dzjuba! Njegov povratak, u tim godinama, je velika stvar za ruski fudbal. Jako sam srećan zbog njega. Ali napravio je veliku grešku kada je napustio Rusiju i otišao u Tursku. Pokušao sam da ga dovedem u Crvenu zvezdu, klub je bio otvoren za njegov dolazak... - rekao je popularni Grof.

Miodrag Božović
Miodrag Božovićfoto: Filip Plavčić

Kada je to bilo?

- Letos, pre nego što je otišao u Tursku. Crvena zvezda je tražila takav tip napadača sa kojim će se plasirati u Ligu šampiona. Siguran sam sam da bi joj Dzjuba pomogao u tome. Ali Artjom nije želeo da ide u Srbiju i izabrao je tursku Adanu. Bilo bi mu bolje da je izabrao Beograd jer se prelaz u Tursku ispostavio kao promašaj. Još jesenas sam bio siguran da nije rekao poslednju reč i sada to potvrđuje.

Artjom Dzjuba u dresu Zenita
Artjom Dzjuba u dresu Zenitafoto: Profimedia

Da li ste iznenađeni što ga nema na spisku reprezentacije?

- Potreban mu je još jedan gol da postane najbolji strelac u istoiji Rusije. Ako nastavi da igra i daje golove, siguran sam da će poziv uslediti. Karpin je pametan čovek i trener. Ako mu Dzjuba bude potreban, sigurno će ga pozvati, iako su imali konflikt ranije.

Artjom Dzjuba u dresu reprezentacije Rusije i kapitenskom trakom
Artjom Dzjuba u dresu reprezentacije Rusije i kapitenskom trakomfoto: EPA/Friedmann Vogel

Dzjuba je Lokomotivino kapitalno pojačanje ove zime. Da li ste se navikli na poziciju Lokomotive u donjem delu tabele?

- Čim su Nemci došli u Lokomotivu, počeli su da je uništavaju! Ne mogu da razumem šta se desilo sa klubom i šta su mu uradili... Ralf Rangnik i Tomas Corn su skoro uništili Lokomotivu! Užasni stručnjaci. Sada se tim bori za opstanak.

Ralf Rangnik
Ralf Rangnikfoto: EPA/Clemens Bilan

Zimus je turski Bešiktaš hteo i Lokomotivinog vezistu Barinova. Da li bi to bila bolja opcija za njega?

- Čuo sam za to... Barinov je jak karakter. Uvek želi da pobedi. Sada je u godinama kada su mu potrebni novi izazov i nova liga. Mislim da bi Turska bila idealna sredina za njega.

Da li ste mu nudili transfer u Srbiju?

- Ne, ni sam ni bio u kontaktu sa njim. Ali u Srbiji bi bio zvezda šampionata. Istina, morao bi da ode u Crvenu zvezdu, jedini top klub koji konstantno igra evropska takmičenja. Odatle je lakše se probiti u "lige petice“.

Miodrag Božović
Miodrag Božovićfoto: Dado Đilas

Zimus je Pisarski (ranije sa prezimenom Sičevoj op.a.) prešao u Krila Sovjetov...

- Čuo sam dosta o njemu, mnogi su mi pričali. Znam da je mogao da pređe u Crvenu zvezdu ali da je odbio. Sada ga češće pratim otkako igra za Krila Sovjetov.

Vladimir Sičevoj
Vladimir Sičevojfoto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Dinamo ne igra dobru sezonu. Da li verujete da Slaviša Jokanović može da popravi situaciju?

- On je jak trener. Ali Dinamo je uvek bio težak klub za raditi. I dalje je. Oni su, poput Lokomotive... Deluje da imaju sve ali istovremeno im uvek nešto fali. Pogledajte koliko novca investiraju, kakve uslove za rad imaju... Trebalo bi da im je obaveza da se u svakoj sezoni bore za trofeje, a ne da jednom u nekoliko godina došu do finala kupa. Teško je odgonetnuti šta je tamo problem. Ekipa? Ne, uvek imaju jak igrački kadar. Kada sam ja tamo radio, bio je to verovatno najjači Dinamov tim u 21. veku. I sada imau mnogo talentovanih momaka poput Zaharjana, Tjukavina, Sazonova.

Slaviša Jokanović
Slaviša Jokanovićfoto: Profimedia

Zaharjan je bio na korak od transfera u Čelsi. Da li je rizično otići iz ruske Premijer lige direktno u Englesku?

- Zašto bi bilo? Kvaračkelija je skoro pa direktno iz Rubina otišao u Napoli. Svi sada vidite kako rastura u Seriji A i Ligi šampiona. On je superstar. Zaharjan je sposoban da napravi isti iskorak u karijeri. Ne znam da li će odmah dobiti šansu u prvom timu ili poput mnogih ići kroz pozajmice. Ali treba pokušati i rizikovati.

Zenit je ispred Spartaka osam bodova, deluje da je pitanje titule rešeno...

- Siguran sam da će Zenit osvojiti petu titulu zaredom. Najjači su u ligi. To su dva različita tima po kompoziciji. Zenit sa Brazilcima je prejak.

Detalj sa prijateljske utakmice Zenita i Crvene zvezde
Detalj sa prijateljske utakmice Zenita i Crvene zvezdefoto: FK Crvena zvezda

Koji Zenit je bio jači. Onaj sa Hulkom i Vitselom ili ovaj?

- Onaj sa Hulkom i Vitselom. Igrali su i nokaut fazu Lige šampiona. Pobedili su u grupi pet od šest utakmica. Ali u ligi nisu bili tako dominantni kao danas jer je konkurencija bila jača.

Hulk u dresu Atletiko Mineira
Hulk u dresu Atletiko Mineirafoto: Profimedia

Ko je sada najbolji stranac u Zenitu?

- Daglas Santos. Već je postao lider ekipe. Jako dobar i u odbrani, i u napadu. Nije ni čudo što je Barselona zainteresovana za njega.

U januaru je Zenit doveo Brazilca Renana kojeg je želeo i Real Madrid.

- Sećate li se priča o Leandru Paredesu? Niko nije verovao da je PSŽ zainteresovan za igrača Zenita. Ali na kraju je prešao u Pariz. Sada igra za Juventus. Postao je i šampion sveta sa reprezentacijom. Nisam iznenađen kada su top klubovi zainteresovani za najbolje strance iz ruske lige. Zašto onda i Renan ne bi mogao da pređe u Real Madrid? Ne potcenjujte rusku ligu.

Leandro Paredes
Leandro Paredesfoto: EPA/Guillaume Horcajuelo

Šta kažete na to što su Zenitovi Brazilci Malkom i Klaudinjo dobili ruske pasoše?

- Super! To je pozitivna stvar. Čekamo ih u reprezentaciji Rusije. Vidimo da je naturalizacija igrača uzela maha svuda na svetu i ne vidim ništa loše u tome - zaključio je Miodrag Božović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.