PARTIZANOV ULTIMATIVNI DERBI JUNAK: Sa 5 golova "sahranio" Zvezdu u 4 okršaja! Gde je sad miljenik"Grobara"?
Lamin Dijara (desno) posle utakmice Klub Bruž - Partizan (2009), Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

NEPONOVLJIV

PARTIZANOV ULTIMATIVNI DERBI JUNAK: Sa 5 golova "sahranio" Zvezdu u 4 okršaja! Gde je sad miljenik"Grobara"?

Iako su po tri puta u večitim derbijima strelci bili Almami Moreira, Leonardo i Prins Tejgo, on ih je sve nadmašio i po broju golova i njihovom značaju

Objavljeno: 13:37h
Nedeljko Đukić

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastaju se u petak 3. marta od 19 časova na stadionu "Rajko Mitić" u 169. prvenstvenom večitom derbiju.

Uoči novog "praznika srpskog fudbala" prisetili smo se igrača koji je na tri derbija postigao isto toliko golova za Zvezdu i zauvek ostao miljenik navijača, a sada ćemo se osvrnuti na jednog takvog junaka "Grobara", verovatno najvećeg iz novijeg vremena.

Partizan se danas u ofanzivi najviše oslanja na strance, najbolji igrač kluba je Rikardo Gomeš, a stazu su mu utabali brojni stranci koji su s uspehom nosili crno-belo u periodu od pre 15 do 10 godina.

Iako su po tri puta u večitim derbijima strelci bili Almami Moreira, Leonardo i Prins Tejgo, sve ih je nadmašio i po broju golova i njihovom značaju Lamin Dijara.

Lamin Dijara, Žuka
foto: Starsport©

Senegalac je u Partizanu proveo četiri sezone (pet godina bio član kluba) i osvojio četiri prvenstva i dva kupa, a da je čovek za velika dela pokazao je u polufinalu Kupa 16. aprila 2008. kada je dao dva gola za pobedu Partizana na "Marakani" 3:2.

Meč je obeležila i greška linijskog sudije koji je zbog ofsajda poništio regularan gol Milijaša za preokret Zvezde koja je gubila 0:2, golovima Dijare. Stevan Jovetić je u finipu dao gol za pobedu crno-belih koji su tako stigli u finale i kasnije osvojili duplu krunu.

Dijari se "osladilo" da trese mrežu večitom rivalu. Bio je potom strelac prvog gola za pobedu 2:0, takođe u gostima, u 134. prvenstvenom večitom derbiju, petog oktobra iste godine.

Jedini gol u derbijima na stadionu Partizana postigao je u 136. derbiju (2:0), osmog aprila 2009.

"Petardu" Zvezdi Senegalac je kompletirao već na sledećem, 137. derbiju. Tada je tog 28. novembra 2009. bio strelac vodećeg gola već u 4. minutu. Izjednačili su crveno-beli autogolom Kneževića, da bi njihov bivši igrač Kleo ipak doneo pobedu "Parnom valjku".

Lamin Dijara je bio u Partizanu do kraja sezone 2011-12, a crno-beli su dakle, sveukupno, odneli četiri pobede na isto toliko derbbija u kojima je on bio strelac.

Sezonu 2010-11. Dijara je proveo na pozajmici u Al-Šababu, a po povratku je dobio stojeće ovacije svih navijača na stadionu u Humskoj. Do kraja je pomogao da se osvoji još jedna titula, a na ukupno 151 utakmici za Partizan, postigao je 75 golova.

Sa uspehom je potom igrao u Turskoj za Alanjaspor i Elazispor pre nego što je "okačio kopačke o klin" 2019. godine.

Danas u Turskoj radi na dobijanju trenerske licence. Možda dođe na klupu Partizana?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.