DOMINACIJA ARGENTINE: Priznanja Mesiju, Skaloniju, Martinezu i navijačima "gaučosa" (FOTO)
Lionel Mesi i Đani Infantino, Foto: EPA/YOAN VALAT

FIFA NAGRADE ZA 2022. GODINU

DOMINACIJA ARGENTINE: Priznanja Mesiju, Skaloniju, Martinezu i navijačima "gaučosa" (FOTO)

Đani Infantino, predsednik FIFA zahvalio se Kataru na organizaciji Svetskog prvenstva, a potom se prisetio Siniše Mihajlovića i Đanluke Vijalija

Objavljeno:

U Parizu je večeras održana FIFA gala svečanost na kojoj su uručene nagrade najboljim pojedincima svetskog fudbala u prethodnoj 2022. godini.

Lionel Mesi proglašen je najboljim igračem planete ispred Karima Benzeme i Kilijana Mbapea.

Alesija Puteljas iz Barselona najbolje je igračica planete ispred Bet Mid iz Arsenala i legendarne Amerikanke Aleks Morgan iz San Dijega.

Međunarodna kuća fudbala "forsirala" je više svoje takmičenje i više vrednovala Mundijal u Kataru, nego UEFA Ligu šampiona.

- Zadovoljstvo je biti ovde u konkurenciji Benzeme i Mbapea koji su obojica imali sjajne sezone. Takođe, želim da česitatam i mojim saigračima, golmanu Martinezu, selektoru Skaloniju… Ovo je i njihova nagrada i ptiznanje celoj ekipi za ono što smo uradili. Ovo je bila luda godina u kojoj sam ostvario san - rekao je Mesi kojem je ovo u karijeri bila druga nagrada za FIFA igrača godine čime se izjednačio sa Kristijanom Ronaldom i Robertom Levandovskim.

Đani Infantino, predsednik FIFA zahvalio se Kataru na organizaciji Svetskog prvenstva, a potom se prisetio Siniše Mihajlovića i Đanluke Vijalija.

Poseban omaž dobio je Pele, a o njemu je govorio legendarni zemljak Ronaldo i sve su iz prvih redova slušali članovi Peleove porodice.

- Kada kažem Pele, mislim na fudbalera ispred svog vremena koji je skakao više od drugih, postizao golove sa obe noge, glavom, makazicama… Bio je nadrealno inteligentan fudbaler - rekao je popularni Fenomeno i predao Peleovoj supruzi specijalnu FIFA nagradu za životno delo.

Emilijano Martinez izabran je za najboljeg golmana ispred Tiba Kurtoe i Jasina Bona, a u ženskoj konkurenciji najbolja je Meri Irps iz Mančester junajteda.

Selektor Argentine Lionel Skaloni najbolji je trener ispred Karla Anćelotija i Pepa Gvardiole.

U ženskoj konkurenciji je trijumfovala Holanđanka Sarina Vigman koja trenira nacionalni tim svoje zemlje.

Puškaš nagrada za gol godine otišla je u ruke Poljaka Marćina Oleksija koji je dao gol makazicama, iako igra bez jedne noge.

On brani boje Vartua iz Poznanja u konkurenciji osoba sa hendikepom, a iza sebe ostavio je Rišarsliona i Dimitrija Pajea.

Luka Lokošvili je dobio nagradu za fer-plej pošto je na meču Austrije i Volfzbergera spasao život protivničkom igraču.

Najbolji navijači su pristalice Argentine, a nagradu je primio Karlos Paskval (82) poznatiji kao "El Tula".

On nije propustio nijedan Mundijal od 1974. godine, a od 1971. godine nosi bubanj koji mu je poklonio nekadašnji predsednik Huan Peron.

Doživeo je treću titulu prvaka sveta sa "gaučosima" i jedini je koji je u Parizu prekšrio pravilo da govor mora da traje minut.

Nagradu mu je uručila slavna manekenka i nekadašnja srpska snajka, Adrijana Lima koja je bila udata za proslavljenog košarkaša Marka Jarića.

Idealan tim u ženskoj konkurenciji izgleda ovako: Kristi Endler (Čile) – Lusi Bronz (Engleska), Mapi Leon (Španija), Lea Vilijamson (Engleska), Vendi Renar (Francuska) - Aleksija Puteljas (Španija), Kira Volš (Engleska), Lena Oberdorf (Nemačka) - Aleks Morgan (SAD), Sem Ker (Australija), Beth Mid (Engleska).

Najboljih 11 u konkurenciji fudbalera izgleda ovako: Tibo Kurtoa (Real Madrid/Belgija) – Ašraf Hakimi (PSŽ/Maroko), Virdžil van Dajk (Liverpul/Holandija), Žoao Kanselo (Bajern/Portugal) – Luka Modrić (Real Madrid/Hrvatska), Kazemiro (Mančester junajted/Brazil), Kevin De Brujne (Mančester siti/Belgija) – Lionel Mesi (PSŽ/Argentina), Kilijan Mbape (PSŽ/Francuska), Karim Benzema (Real Madrid/Francuska), Erling Holand (Mančester siti/Norveška).

Na bini su bili svi iz idealnog tima sem trojice fudbalera Real Madrida koji nisu ni bili u Parizu jer "kraljevski klub" smatra da je oštećen kod dodele nekih nagrada.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.