JUVENTUSU ODUZETO 15 BODOVA! Žestoka kazna za "staru damu" zbog PREVARE (FOTO)
Fudbaleri Juventusa, Foto: EPA/Alessandro Di Marco

TRESU SE APENINI!

JUVENTUSU ODUZETO 15 BODOVA! Žestoka kazna za "staru damu" zbog PREVARE (FOTO)

Finansije malverzacije došle glave klubu u kojem igraju Dušan Vlahović i Filip Kostić

Objavljeno: 22:11h

Fudbalski klub Juventus kažnjen je oduzimanjem 15 bodova zbog sumnjivog poslovanja odnosno finansijskih malverzacija, prenose italijanski mediji!

Tim u kojem igraju Dušan Vlahović i Filip Kostić biće 11. na tabeli sa 22 boda u društvu Bolonje i Empolija, a do sada je bio treći sa 37!

Dušan Vlahović i Filip Kostić
Dušan Vlahović i Filip Kostićfoto: Profimedia

Nadležni u Italiji otkrili su da je "stara dama" stekla kapitalnu dobit preko transfera, a sve je viđeno u septembru 2021. posle finansijskog izveštaja.

Velikan sa Apenina vlasnicima deonica saopštio je da je u toku inspekcija poslovanja zbog dokumentacije i informacija u vezi sa prihodima oko "upravljanja na prava igrača".

Ispitano je čak 62 transfera od 2019. do 2021. godine, a "Gazeta delo Sport" objavila je da je sumnjivo čak 42 transfera najtrofejnije ekipe Serije A (37).

Ova afera naziva se "Plusvalenca" što označava naduvane vrednosti transfera.

Fudbaleri Juventusa
Fudbaleri Juventusafoto: ALESSANDRO DI MARCO/EPA

To je italijanski izraz za kapitalnu dobit i označava se viša prodajna cena i niža koštanja određenog sredstva.

Najviše su bili sumnjivi "trejdovi" Danilo i Žoao Kanselo sa Mančester sitijem i Artura i Miralema Pjanića u poslu sa Barselonom.

Danilo
Danilofoto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Primera radi, Bosanac je plaćen 60.000.000 evra, a Juventus je dao 75.000.000 za Brazilca i razmenjeno je samo 12.000.000 evra.

Problem je računica u želji da se prikrije velika zarada, a računovodstveno gledano, obeštećenje kod dolaska može da se "razvuče" na sve godine ugovora, a odlazak se vodi kao trenutni prihod.

Miralem Pjanić
Miralem Pjanićfoto: EPA/Alessandro Di Marco

Ukoliko klub dovede fudbalera za 80.000.000 evra i potpiše ga na četiri godine, svake godine cifra se smanjuje za po 20.000.000 evra.

Ali, ukoliko ga proda posle tri godine za na primer 50.000.000 evra, sledi zarada od 30.000.000 evra.

Žoao Kanselo - Bio deo 'trejda'
Žoao Kanselo - Bio deo "trejda"foto: EPA/Tim Keeton

Tako je Juventus zaradio 41.800.000 evra u razlici transfera Miralema Pjanića i Artura koji je i dalje član tima, ali je na neuspešnoj pozajmici u Liverpulu.

ESPN je analizom ovog slučaja utvrdio da je "računovodstvo bilo kreativnije nego vezisti koji su učestvovali u transferu".

Artur (desno)
Artur (desno)foto: EPA/Jose Manuel Vidal

Bjanko-neri su mislili da će se izvući, ali su ponovo na stubu srama kao u aferi "Kalčopoli" kada su 2006. godine izbačeni u Seriju B.

Tada su u drugoligaškom rangu kažnjeni sa devet bodova minusa u startu i oduzete su im titule za sezone 2004/05 i 2005/06 i date Interu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.