ZELENSKI U CENTRU PAŽNJE: Predsednik Ukrajine hteo da se obrati svetu pred finale Mundijala, evo koji je stav FIFA
Volodimir Zelenskij/Vladimir Putin i Đani Infantino, Foto: Printskrin/Index.hr, EPA/Yuri Kochetkov

neka, hvala

ZELENSKI U CENTRU PAŽNJE: Predsednik Ukrajine hteo da se obrati svetu pred finale Mundijala, evo koji je stav FIFA

Kijev je više puta pokušavao da iskoristi velike svetske događaje, bez obzira na njihovu tematiku, da zadrži globalnu pažnju na ratu u Ukrajini

Objavljeno: 13:15h

Svetska fudbalska federacija (FIFA) odbila je zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskija da "pošalje poruku svetskog mira" pre početka finala Svetskog prvenstva u Kataru u nedelju, prenosi američka stanica CNN od neimenovanog izvora.

Taj izvor je rekao da je kancelarija Zelenskog ponudila FIFA da se on pojavi u video formi navijačima na stadionu u Kataru uoči utakmice i da je iznenađen negativnim odgovorom.

Nije poznato da li će poruka Zelenskog biti uživo ili snimljena. U svakom slučaju, neće biti emitovana.

- Mislili smo da FIFA želi da iskoristi svoju platformu za opšte dobro - rekao je izvor.

Međutim, pregovori između Ukrajine i rukovodećeg tela ovog sporta i dalje su u toku, dodao je izvor, mada teško da će predsednik FIFA Đani Infantino i njegovi saradnici dozvoliti da se finale i sve ono što mu prethodi politizuje i odigra mimo već propisanih protokola.

Ovakav zahtev Zelenskog nije iznenađujući. Kijev je više puta pokušavao da iskoristi velike svetske događaje, bez obzira na njihovu tematiku, da zadrži globalnu pažnju na ratu u Ukrajini.

Zelenskij se pojavljivao putem videa na nekoliko važnih događaja, od samita Grupe 20, do dodele Gremija i Filmskog festivala u Kanu. Takođe je obavio intervjue i razgovore sa raznim novinarima, glumcima i poznatim zabavljačima, uključujući Šona Pena i Dejvida Letermana.

Finale Mundijala na programu je u nedelju od 16 časova, između Argentine i branioca titule, Francuske.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.