PROLEĆE U EVROPI ILI ISPADANJE? Partizan u Nici overava i prvo mesto, Zvezda bez Lige konferencija?
Detalj sa večitog derbija, Foto: Starsport©

KALKULACIJE

PROLEĆE U EVROPI ILI ISPADANJE? Partizan u Nici overava i prvo mesto, Zvezda bez Lige konferencija?

Crno-beli su trenutno prvi na tabeli sa osam bodova, dok je večiti rival poslednji sa samo tri boda

Objavljeno: 09:43h

Četvrtak je bio polovičan dan za srpski fudbal na evropskoj sceni, pošto su fudbaleri Partizana pobedili, a igrači Crvene zvezde izgubili.

Podsetimo, crno-beli su u Beogradu savladali Keln sa 2:0 u četvrtom kolu grupne faze Lige konferencija, dok su crveno-beli poraženi od Ferencvaroša u gostima sa 2:1, ali u Ligi Evrope.

Različita atmosfera - Detalj sa večitog derbija
Različita atmosfera - Detalj sa večitog derbijafoto: Starsport©

Ostalo je još dva kola do kraja i vreme je za kalkulacije, a u mnogo boljoj poziciji je "parni valjak" pošto u grupi D ima osam bodova, tri više od Nice, dok četiri boda imaju Keln i Slovacko.

Izabranici Gordana Petrića narednu utakmicu igraju na Azurnoj obali protiv Nice, dok će poslednji rival biti Slovacko kod kuće i ako se upiše tri boda na jednom od dva susreta, sledi plasman u nokaut-fazu.

Zanimljivo je da ukoliko Slobodan Urošević i saigrači pobede francuski klub, obezbedili bi prvo mesto i direktan plasman u osminu finala.

Ako Partizan izgubi od Nice, onda bi im za prvo mesto trebala pobeda nad Slovackom i da Nica ne savlada Keln. Nerešen rezulat protiv Nice značio bi da odgovara i remi protiv Slovackog u poslednjem kolu za osvajanje prvog mesta.

Postoji čak i opcija da crno-beli izgube obe naredne utakmice, a da ipak prođu dalje, u tom slučaju sa drugog mesta u grupi. To bi se dogodilo ako Keln u gostima savlada Slovacko i ne izgubi od Nice u poslednjem kolu.

Detalj sa utakmice Partizana i Kelna
Detalj sa utakmice Partizana i Kelnafoto: Starsport©

Ali, ako "parni valjak" izgubi od Nice, a Keln i Slovacko igraju nerešeno, onda postoji mogućnost da na kraju sve četiri ekipe završe sa po osam bodova, i to ako Slovacko slavi u Humskoj, a Keln protiv Nice u poslednjem kolu na svom terenu.

Ako Slovacko savlada Keln, a crno-beli izgube od Nice, onda bi izabranici Gordana Petrića imali imperativ da osvoje bar bod protiv Slovackog u poslednjem kolu u Humskoj za prolaz dalje.

Dakle, i jedan bod bi Slobodanu Uroševiću i saigračima doneo plasman u nokaut fazu, ali sada ne bi trebalo propustiti priliku da se zadrži prvo msto u grupi.

Standings provided by Sofascore

Sa druge strane, Crvena zvezda je u teškoj situaciji u grupi H pošto je sada poslednja sa samo tri boda i isto toliko poraza, a prvi je Ferencvaroš sa devet.

Trabzon i Monako su na šest, a podsetimo da će lider otići direktno u osminu finala Lige Evrope, drugi u nokaut fazu, a treći ispada u Ligu konferencija.

Detalj sa utakmice Ferencvaroša i Crvene zvezde
Detalj sa utakmice Ferencvaroša i Crvene zvezdefoto: Ferenc ISZA / AFP / Profimedia

Ipak, crveno-beli sanjaju i dalje plasman u narednu fazu LE, ali pitanje je da li će moći i do LK.

Izabranici Miloša Milojevića u narednom kolu dočekuju Trabzon, a onda u poslednjem gostuju Monaku.

Zanimljivo da bi Milan Borjan i saigrači mogli do prvog mesta ako pobede obe utakmice, a Ferencvaroš izgubi obe i onda bi svi timovi imali po devet bodova i odlučivala bi gol razlika.

Šta ako Zvezda remizira sa Trabzonom?

U tom slučaju bi izgubila sve šanse za osvajanje jednog od prva dva mesta, Ferencvaroš i Trabzon bi joj bili nedostižni, a trebala bi joj pobeda nad Monakom u poslednjem kolu za osvajanje trećeg mesta.

U slučaju da Monako u sledećem kolu kao gost savlada Ferencvaroš, onda crveno-belima ne bi vredela ni pobeda nad Monakom, ni četiri boda iz naredna dva kola.

Standings provided by Sofascore

Dakle, četiri boda možda ne budu dovoljna, ali ako izabranici Miloša Milojevića savladaju Trabzon, postoji opcija da i sa samo ta tri boda prođu dalje, pod uslovom da pobeda bude sa dva ili više golova razlike i da Trabzon izgubi od Ferencvaroša u poslednjem kolu.

(Espreso/Sportske.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.