DELUJE NEMOGUĆE - UKRAJINA DOMAĆIN SVETSKOG PRVENSTVA 2030?! Zelenski odobrio, kakav trik Španije i Portugala!
Foto: EPA/Yuri Kochetkov, Profimedia

šokantno

DELUJE NEMOGUĆE - UKRAJINA DOMAĆIN SVETSKOG PRVENSTVA 2030?! Zelenski odobrio, kakav trik Španije i Portugala!

Novo partnerstvo trebalo bi da zvanično objave tokom konferencije za novinare u sedištu UEFA u sredu

Objavljeno:

Sedam meseci tamo traje rat, ali, verovali ili ne, Ukrajina bi trebalo da bude deo zajedničke kandidature Španije i Portugala za domaćinstvo Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, prenosi britanski Tajms.

Prema tom planu, za koji se pretpostavlja da su ga odobrili predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i nacionalne vlade Španije i Portugala, ratom razorena zemlja biće domaćin jednoj od grupa na turniru.

Novo partnerstvo trebalo bi da zvanično objave šefovi fudbala Španije i Portugala tokom konferencije za novinare u sedištu UEFA u sredu. Iako će biti potrebna bezbednosna uveravanja, očekuje se da će do 2030. godine invazija od strane Rusije biti završena već neko vreme i da će obnova zemlje biti u potpunosti u toku.

Volodomir Zelenski
foto: Profimedia

Uključivanje Ukrajine smatra se potencijalno moćnim potezom Španaca i Portugalaca da dobiju većinu glasova među 211 asocijacija članica FIFA i načinom da se suprotstave potezima Saudijske Arabije da iznese zajedničku ponudu sa Egiptom i Grčkom za 2030.

UEFA smatra da bi Svetsko prvenstvo 2030. trebalo da se igra isključivo u Evropi. Turnir se ove godine održava u Kataru, a 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku.

Međutim, zajednička ponuda Saudijska Arabija/Egipat/Grčka bila bi jaka, iako bi to značilo da se turnir ponovo igra zimi, jer bi privući podršku tri konfederacije — Azije, Afrike i Evrope. Saudijska Arabija bi takođe preuzela troškove izgradnje svojih partnera u ponudi.

Đani Infantino, predsednik FIFA-e, nije zvanično podržao nijednu ponudu, ali je poslednjih nedelja održao sastanke sa ključnim liderima i zvaničnicima te tri zemlje.

Vladimir Putin, Đani Infantino
foto: EPA/Yuri Kochetkov

Španija je poslednji put bila domaćin Svetskog prvenstva 1982. Portugalija i Ukrajina ranije nisu organizovale turnir, ali su bile domaćini finala Evropskog prvenstva 2004. i 2012. godine.

Od 2017. godine, Saudijska Arabija je započela veliki program za dovođenje sportskih događaja u kraljevinu, a izvori bliski tamošnjoj vladi kažu da se radi na kandidaturi za Svetsko prvenstvo 2030.

Još jedno zimsko Svetsko prvenstvo tako ubrzo nakon toga naišlo bi na žestoke otpore evropskih liga kojima su sezone prekinute na više od mesec dana zbog katarskog turnira, koji počinje 20. novembra.

U nekim fudbalskim krugovima postoji i zaprepašćenje što Saudijska Arabija, bogata naftom, pokušava da organizuje turnir tako brzo nakon što je njen sused Katar dobio platformu, i zabrinuti su da će FIFA biti privučena njenim bogatstvom.

Južna Amerika se takođe kandiduje za Svetsko prvenstvo 2030. koje bi moglo da se održi u četiri zemlje i želi da se obeleži stogodišnjica prvog Svetskog prvenstva igranog u Urugvaju 1930.

Velika Britanija i Irska ozbiljno su razmatrale ponudu za 2030. godinu, ali su je odustale ove godine zbog straha da će je poremetiti politika FIFA-e. Umesto toga, oni se zajedno nadmeću za Euro 2028.

(Espreso/Tajms)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.