ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu D: Srpski pakao! Plašite se Letonaca! (VIDEO)
Foto: Printscreen/FIBA

najteža grupa

ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu D: Srpski pakao! Plašite se Letonaca! (VIDEO)

Espreso će vam do početka Eurobasketa predstavljati svakog dana po jednu grupu i reprezentacije učesnice

Objavljeno:

Evropsko prvenstvo u košarci, 40. po redu, počinje 31. avgusta.

I ovog puta kao i prethodnog domaćinstvo je podeljeno na četiri zemlje, Finska, Rumunija, Izrael i Turska, s time što će se kompletna nokaut faza igrati u Istanbulu.

ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu A: Poslednji plesovi i buduće zvezde! (FOTO) (VIDEO)

Espreso vam je prethodnih dana predstavljao reprezentacije učesnice po grupama, a sada smo došli i do samog kraja - grupe D. Naravno, u ovom trenutku nam je ona najzanimljivija, jer se u njoj nalaze i naši košarkaši.

ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu B: Jaka Litvanija, nepredvidiva Italija i borba do poslednjeg daha za prolaz! (FOTO) (VIDEO)

foto: Fiba

Pored Srbije, u ovoj grupi igraju još reprezentacije domaćina Turske, Letonije, Rusije, Belgije i Velike Britanije.

ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu C: Uz nas, ona nam je najvažnija, a tu su moćni Španci, napaljeni Hrvati, talentovani Crnogorci i košarkaški liliputanci! (FOTO) (VIDEO)

Sve utakmice grupne faze takmičenja igraće se u hali "Ulker arena", dok će se nokaut faza u Istanbulu igrati u dvorani "Sinan Erden".

Evo i kompletnog rasporeda:

Petak, 1. septembar

Belgija - Velika Britanija 14.15

Srbija - Letonija 17.00

Turska - Rusija 21.00

Subota, 2. septembar

Letonija - Belgija 14.15

Rusija - Srbija 17.00

Turska - Velika Britanija 21.00

Ponedeljak, 4. septembar

Letonija - Velika Britanija 14.15

Belgija - Rusija 17.00

Srbija - Turska 21.00

Utorak, 5. septembar

Rusija - Letonija 14.15

Velika Britanija - Srbija 17.00

Tuska - Belgija 21.00

Četvrtak, 7. septembar

Rusija - Velika Britanija 14.30

Belgija - Srbija 17.15

Letonija - Turska 20.45

A sada da predstavimo i ko su sve ekipe u ovoj grupi:

BELGIJA

Ako ništa drugo, onda se za Belgijance može reći da su izuzetno nezgodna ekipa i potencijalna mina za svakog od favorita u ovoj grupi. Nema tu nekih zvezda u timu, ali imaju kvalitetne pojedince i izuzetno su iskusni.

Igra se vrti oko prekaljenih Aksela Ervela i Sema van Rosoma, veliki su radnici i borci.

Sastav Belgije za Eurobasket: Manu Lekomt (Bejlor Univerzitet), Sem van Rosom (Valensija), Aksel Ervel (Bilbao), Žan-Mark Mvema (Ostende), Žonatan Tabu (Bilbao), Kventin Seron (Gravelin), Žan Salumu (Ostende), Pjer-Antuan Žile (Šalon), Maksim de Zev (Oldenburg), Kevin Tumba (Mursija), Ismael Bako (Antverpen), Vensan Kastelot (Ostende).

VELIKA BRITANIJA

Svakako najslabija ekipa u grupi po imenima. Nema im Luola Denga, niti Mensah-Bonsua, Džoela Frilenda... Sada su tu neki drugi momci, koji baš i nemaju previše iskustva u onoj vrhunskoj košarci.

Sastav Velike Britanije za Eurobasket: Džuls Deng (Burgos), Kajl Džonson (London), Ben Mokford (Palma), Endrju Lorend (Šampanj Šalon-Rems), Tedi Okereafor (GS Kimis), Den Klark (Mursija), Geret Mari (Glazgov), Erik Boateng (Sen Valije), Luk Nelson (Gran Kanarija), Kiron Ahara (Glazgov), Gejb Olaseni (Orlean), Koti Džozef (bez kluba).

LETONIJA

Potencijalno najprijatnije iznenađenje na šampionatu i niko ne sme biti iznenađen ako daleko doguraju, pa čak i do borbe do medalje, jer se radi o ekipi sastavljenoj o izuzetno talentovanih košarkaša, a uz to gotovo svi poseduju evroligaško ili NBA iskustvo.

Prva zvezda tima je novi NBA superstar Kristaps Porzingis, ali tu su prvoklasni igrači poput braće Bertans, fantastičnog šutera Strelnieksa, Time i iskusnog 35-godišnjeg Janisa Blumsa. Problem bi najviše mogla da im predstavlja tanka klupa.

Sastav Letonije za Eurobasket: Kristaps Porzingis (Njujork), Janis Blums (Riga), Davis Bertans (San Antonio), Dairis Bertans (Olimpija Milano), Janis Tima (Baskonija), Rolands Smits (Fuenlabrada), Kristaps Janičenoks (Ventspils), Janis Strelnieks (Olimpijakos), Ajgars Skele (Ventspils), Andrejs Grazulis (Parma), Zanis Pejners (Lietkabelis), Martins Mejers (Uniks).

RUSIJA

Pre deset godina su bili prvaci Evrope, ali na poslednjim takmičenjima su daleko ispod nekadašnjeg renomea i to će pokušati da promene sada, jer stižu u gotovo najjačem sastavu.

Tu im je strašni strelac i najplaćeniji igrač Evrope Šved, veliki radnici Voroncevič, Fridzon i Kurbanov, kao i NBA centar Mozgov. Ciljevi su im dosta visoki, ali zavisi i od hemije u timu, koja je često prethodnih godina umela da bude problem za njih.

Sastav Rusije za Eurobasket: Jevgenij Baburin (Lokomotiva Kuban), Dimitri Kulagin (CSKA Moskva), Vitali Fridzon (CSKA Moskva), Dmitri Kvostov (Lokomtiva Kuban), Aleksej Šved (Himki), Semen Antonov (CSKA Moskva), Andrej Voroncevič (CSKA Moskva), Andrej Zubkov (Himki), Vladimir Ivlev (Lokomotiva Kuban), Nikita Kurbanov (CSKA Moskva) i Timofej Mozgov (Bruklin), Mikail Kulagin (CSKA Moskva).

SRBIJA

Pre mesec dana smo bili možda i prvi favoriti za zlatnu medalju, ali su nas povrede desetkovale. Čak sedam igrača koji su bili srebrni u Riju plus Nemanja Bjelica, nisu na raspolaganju Saši Obradoviću.

Međutim, i u ovoj konstelaciji snaga Srbija ima potencijal i mogućnost za najviši plasman. Ono što nas posebno raduje jeste dobra forma čak nekolicine igrača.

U odsustvu Teodosića veliki teret će pasti na Jovića i Bogdanovića, dok će glavna opcija u napadu biti Boban Marjanović. I nikako ne smemo zaboraviti igrača koji mnogo mnogo može da doprinese na obe strane terena, a to je Vladimir Lučić, koji je na pripremama bio u zaista odličnoj formi.

Sastav Srbije za Eurobasket: Milan Mačvan (Bajern Minhen), Bogdan Bogdanović (Sakramento), Vladimir Lučić (Bajern Minhen), Stefan Birčević (Istanbul), Vladimir Štimac (Anadolu Efes), Branko Lazić (Crvena zvezda), Vasilije Micić (Žalgiris), Marko Gudurić (Fenerbahče), Stefan Jović (Bajern Minhen), Ognjen Kuzmić (Real Madrid), Boban Marjanović (Detroit), Dragan Milosavljević (Unikaha).

TURSKA

Domaćin i grupne faze i same završnice, a znamo kako Turci igraju kada imaju fanatičmnu podršku sa tribina posebno posle ekspanzije košarke u njihovoj zemlji.

Pretrpeli su nekoliko velikih udaraca neigranjem Iljasove, zabranjenog Kantera, bolesnog Omera Ašika i iznenadna povreda dan pred početak šampionata Bobija Diksona.

Ipak, i dalje je to izuzetno jaka selekcija sa Aldemirom, Erdenom, Mahmutogluom, Sipahijem i Čedijem Osmanom.

Sastav Turske za Eurobasket: Furkan Korkmaz (Filadelfija), Furkan Aldemir (Darušafaka), Doguš Balbaj (Anadolu Efes), Semih Erden (Darušafaka), Sinan Guler (Fenerbahče), Bariš Heršek (Fenerbahče), Goksenin Koksal (Galatasaraj), Melih Mahmutoglu (Fenerbahče), Čedi Osman (Klivlend), Sertač Šanli (Bešiktaš), Kenan Sipahi (Bešiktaš), Erkan Vejseloglu (Bešiktaš).

(U. M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.