PO OVOME ĆEMO PAMTITI MIŠU JANKETIĆA: Još nismo svesni kakvu smo LEGENDU izgubili!
Mihailo Miša Janketić, Foto: Nebojša Mandić

VELIKI UMETNIK

PO OVOME ĆEMO PAMTITI MIŠU JANKETIĆA: Još nismo svesni kakvu smo LEGENDU izgubili!

Pored toga što je bio glumac, Janketić se bavio i pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu

Objavljeno: 12:32h

Veliki srpski i jugoslovenski glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je danas u Beogradu u 80. godini života. Iako je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj i regionalnoj kinematografiji, podsećamo vas na samo neke njegove nezaboravne uloge koje je ostvario na malim ekranima.

foto: Printscreen

KOLUBARSKA BITKA

Televizijski film u režiji Jovana Ristića, po scenariju Dobrice Ćosića, u kome Miša Janketić tumači vojvodu Živojina Mišića. Glumac je nedavno izjavio da mu je ovo jedna od najboljih uloga u karijeri koju čini preko 200 pozorišnih, filmskih i TV likova.

foto: Printscreen

NEPOKORENI GRAD

Serija TV Zagreb o događajima koji su se odigravali u Zagrebu za vreme Drugog svetskog rata. U pet od ukupno 14 epizoda Janketić je tumačio vođu ustaškog pokreta pukovnika Tomića, jer su njegove zagrebačke kolege izbegavale takve uloge.

ČEDOMIR ILIĆ

Janketić je tumačio naslovnu ulogu u ovoj ekranizaciji romana Milutina Uskokovića o čežnjivoj i tragičnoj ljubavi između dvoje visokoškolaca - Čedomira Ilića i Višnje Lazarević (Svetlana Bojković). Taj odnos prekinut je nevoljnom ženidbom Ilića sa ćerkom ministra...

foto: Printscreen

PORODIČNO BLAGO

Čuveni Mihailo Janketić tumačio i lik legendarnog Gavrila Gavrilovića u seriji "Porodično blago". Ovo je svakako jedna od najzapaženijih uloga u čitavoj srpskoj kinematografiji uopšte.

Pored pomenutih, Miša Janketić se kao glumački velikad ostvario i u filmovima: "Kako su se voleli Romeo i Julija", "Euridika", "Prljave ruke", "Nesahranjeni mrtvaci", "Ljetni dan na otoku", "Sinovi", "Marija Magdalena", "Andrić i Goja", "Glava šećera", "Vukovar, jedna priča" i mnogi drugi.

Janketić je tumačio zapažene uloge i u mnogim domaćim serijama: "Ubice mog oca", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Šifra Despot", "Bela lađa", "Kad na vrbi rodi grožđe", "Stižu dolari", "Ono naše što nekad bejaše", "Zaboravljeni", "Bolji život", "Vuk Karadžić", "Sivi dom", "Otpisani" i mnoge druge.

Pored toga što je bio glumac, Janketić se bavio i pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Bonus video

BREGINA MAGIJA U SIDNEJSKOJ OPERI! Goran ostavio bez teksta australijskog kritičara: Divlja noć! Ovo je najbolji koncert kojem sam slušao

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.