LUNU PROZIVAJU DA JE ROMKINJA! Evo koje su zaista nacionalnosti Đoganijevi, verovatno NIKAD NISTE NI ČULI!
Foto: Printscreen

istina

LUNU PROZIVAJU DA JE ROMKINJA! Evo koje su zaista nacionalnosti Đoganijevi, verovatno NIKAD NISTE NI ČULI!

U redu je da se zna

Objavljeno:

Otkada su na muzičkoj i medijskoj sceni, Gagi i Đorđe Đole Đogani, kao i njihove porodice, povremeno su na meti rasističkih uvreda, a zlonamerni ih nazivaju Romima ili političkim nekorektnim terminom, Ciganima. I Gagijevu ćerku često nazivaju Cigankom u rijalitiju "Zadruga".

Osim što je, valjda ne treba isticati, ružno i vređati ljude na nacionalnoj osnovi, u slučaju Đoganijevih, to nije ni tačno.

Gagi Đogani rođen je kao Gazmet Đogaj, a Đorđu je pravo ime Hamit. Iako i jedan i drugi gotovo nikad ne govore o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, stariji brat Đole je jednom prilikom izjavio da je po nacionalnosti Aškalija.

foto: Printscreen

O ovoj nacionalnoj zajednici se malo zna, a prema podacima iz Vikipedije, Aškalije pretežno žive u Srbiji, uglavnom na Kosovu i Metohiji, (Gagi i Đole rođeni su u Beogradu). Prema poslednjem popisu iz 2011, u užoj Srbiji živi 997 Aškalija. Na Kosmetu ih ima oko 15.000.

Postoji više mišljenja o njihovom poreklu. Prema jednom mišljenju, Aškalije su potomci albanizovanih kosovskih Roma, dok su prema drugim tvrdnjama, oni poreklom ili iz Irana (odakle su se doselili na Balkan u 4. veku), ili sa područja Palestine odnosno iz grada Aškelona u današnjem Izraelu (od čega je i nastalo ime Aškalija).

foto: Printscreen

Romi tvrde da su Aškalije u stvari deo Roma, Balkanski Egipćani tvrde da su u stvari deo njihovog naroda, dok same Aškalije smatraju da i jedni i drugi hoće da ih asimiluju.

Inače, Gagi i Đole imaju još dva brata koji se bave muzikom, Bekrima i Sakriba (B3 i TrikFX). U svakom slučaju, i sve to je manje bitno: braća Đogani su pripadnici srpskog naroda i to je jedino važno. Lunina majka Anabela, devojačko prezime Bukva, je poreklom iz Goražda. Otac joj je musliman, a majka Srpkinja.

(Espreso.co.rs/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.