O NJIHOVIM NUMERAMA GOVORI CELA NACIJA, PESME NE MOGU BITI RAZLIČITIJE, ALI JEDNO IH SPAJA: Ovo je svima PROMAKLO
Breskvica i Teya Dora, Foto: © ATA Images

DA LI STE ZNALI?

O NJIHOVIM NUMERAMA GOVORI CELA NACIJA, PESME NE MOGU BITI RAZLIČITIJE, ALI JEDNO IH SPAJA: Ovo je svima PROMAKLO

Ove dve pesme ne mogu biti različitije, ali ipak one imaju nešto što ih spaja

Objavljeno: 16:32h

Finale takmičenja "Pesma za Evroviziju" je iza ćoška, a dva najveća favorita su Breskvica i Teya Dora. Breskvica je publici prikazala svoju numeru "Gnezdo orlovo" u prvom polufinalu, a Teya Dora je svoju pesmu "Ramonda" otpevala sinoć.

Ove dve pesme ne mogu biti različitije. Od emocije, preko nastupa, pa i do samih kostima ipak one imaju nešto što ih spaja - patriotizam. Obe pesme na svoj način promovišu našu istoriju, kulturu, tradiciju i naše korene, muziku i jezik, kao i emocije koje je svako od nas barem jednom osetio.

I dok obe pevačice svojim numerama šalju istu poruku, reakcije na njihovu muziku drastično se razlikuju. Dok je Breskvica apsolutni favorit, na društvenim mrežama je sve više onih koji je napadaju i stavljaju je na "stub srama". Teya Dori se, sa druge strane, predviđa drugo mesto, ali je na društvenim mrežama većina hvali, oduševljeni su njenim nastupom, koji je toliko emotivan da "suza suzu stiže".

Finale takmičenja 'Pesma za Evroviziju' je iza ćoška, a dva najveća favorita su Breskvica i Teya Dora
Finale takmičenja "Pesma za Evroviziju" je iza ćoška, a dva najveća favorita su Breskvica i Teya Dorafoto: Antonio Ahel/ATAImages

Gde je sličnost između ove dve pesme?

Dok Breskvica ni u jednom momentu u pesmi ne otkriva motive. Ona peva o orlu, crnim pticama i vedrom nebu, ali mnogi baš tu metaforu razumeju kao opis bombardovanja i šanse da život bude bolji i da ponovo bude vedro.

Lila ramonda je sa druge strane cvet koji je vezan za Drugi svetski rat, on je simbol dana primirja, ali i simbol ponovnog rađanja i izdizanja iz pepela. Simbol da će naše nebo ponovo biti vedro.

Finale takmičenja 'Pesma za Evroviziju' je iza ćoška, a dva najveća favorita su Breskvica i Teya Dora
Finale takmičenja "Pesma za Evroviziju" je iza ćoška, a dva najveća favorita su Breskvica i Teya Dorafoto: Antonio Ahel/ATAImages

Gde je razlika?

Dok Teya Dora ima moderniji pristup, mračniji i emotivno teži nastup, Breskvica je u belom, peva punog glasa, a emocije nisu teške i ne vuku te "na dole", već pokušavaju da izvuku ponos i srpstvo.

Oba nasupa imaju svoje prednosti i mane, ali čini se da su Breskvičini kritičari mnogo oštriji nego Teya Dorini. "Ramonda" se uklapa u mračni stil koji ima Teya Dora i nekako emocijom i zvukom podeća na "Džanum", pesmu koja je ovu pevačicu postavila na svetsku mapu. Sa druge strane, Breskvica odskače od svojih standarda. I umesto da bude u miniću kao i inače i da peva neku brzu letnju pesmicu, ona se odlučuje za ponosnu pesmu koja predstavlja narod i oblači dugu belu haljinu, zbog koje mnoge podseća na Belog anđela.

Teya Dora ima moderniji pristup, mračniji i emotivno teži nastup
Teya Dora ima moderniji pristup, mračniji i emotivno teži nastupfoto: Antonio Ahel/ATAImages

Čini se da je upravo to iskakanje iz njenog stila ono što izaziva te negativne komentare, mnogi veruju da je to način da privuče glasove i da se "dodvori" široj publici, ali činjenica jeste da je njena pesma dobra, da se mnogima sviđa i da je i dalje ubedljivi favorit, kako među publikom tako i na kladionicama.

Breskvica je u belom, peva punog glasa
Breskvica je u belom, peva punog glasafoto: Antonio Ahel/ATAImages

Podsetimo, u subotu će biti održano finale u kome će učestvovati 16 takmičara. Osim Breskvice i Teya Dore, favoriti su i Konstrakta, Zejna i Zorja, a evo ko su ostali takmičari i pod kojim će se rednim brojem takmičiti:

Iva Lorens - Dom

Džordži - Luna park

Breskvica - Gnezdo orlovo

Teya Dora - Ramonda

Hristina – Bedem

Marko MandićDno

M.IRAPercepcija redni

Nemanja Radošević - Jutra bez tebe

Milan Bujaković - Moje tvoje

Keni nije mrtavDijamanti

Zorja Lik u ogledalu

Zejna - Najbolja

Konstrakta - Novo, bolje

Bojana x David – No No No

Lena KovačevićZovi me Lena

Dušan Kurtić - Zbog tebe živim

Bonus video:

08:43

ESPRESO NA NASTUPU EMINE JAHOVIĆ: Pevačica progovorila o PORODICI, evo šta kaže

(Espreso/Kurir/Anđelija Grujić/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.