OBELEŽIO JEDNO VREME SVOJOM MUZIKOM, PRED VAMA SU PODACI O MIRKU KODIĆU: Impresivna KARIJERA i težak put
Mirko Kodić, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

DA LI STE ZNALI?

OBELEŽIO JEDNO VREME SVOJOM MUZIKOM, PRED VAMA SU PODACI O MIRKU KODIĆU: Impresivna KARIJERA i težak put

Kodić je svoju muzičku karijeru započeo sedamdesetih godina prošloga veka

Objavljeno:

Čuveni harmonikaš Mirko Kodić rođen je 1957. godine, odmalena ga je interesovala muziku, te je haromiku učio da svira još kao dete.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri sarađivao je sa mnogim muzičkim zvezdama, a nekima od njih je i pomogao na početku karijere.

Kodić je u karijeri izdao veliki broj albuma, a neki od njih su: "Kola Mirka Kodića", "Zaljubljeno srce", "Dijamati", Svirački merak", "Hit kola Mirka Kodića"...

Harmonikaš je učestvovao i na velikom broju festivala, a za svoj rad mnogo puta je nagrađivan najprestižnijim nagradama.

Jednom prilikom Kodić je govorio o svojim počecima i koliko je bilo teško da se uspe u poslu koji je odabrao.

„Mnogo. Bio sam dečak, seljačić iz Jasenova, selo kod Svilajnca, učio sam da sviram harmoniku u Požarevcu i došao sam sa 16 godina da snimim ploču sa dva kola. Ja sam to snimio za 15 minuta, a snimatelj Aca Radojčić je u jednoj izjavi rekao da sam ja fenomen zato što sam najbrže snimio jednu ploču u njegovoj karijeri. Mnogo sam vežbao tada, od 10 do 12 sati dnevno. Onda sam ušao među tigrove, ajkule u gradu Beogradu. To su bili moji prijatelji, Ljubiša Pavković, Branimir Đokić, mnogo njih, ali za vreme snimanja te ploče, u tih 15 minuta ulazi lik koga, kada sam video – noge su mi se odsekle. To je bio moj kum Boki Milošević, prišao mi i pita me ‘mali, kako se zoveš?’, ja kažem Mirko, kažem mu da sam sa Resave, a on me pita šta radim prekosutra, a ja kažem da vežbam. Tada me je pitao da li mogu da dođem prekosutra da sviram uživo u jednoj emisiji koja će ići pred dnevnik. Tada je postojao samo RTS 1 i RTS 2, a na televiziji se pojavljivao samo Tito i još neko eventualno. Od toga dana, posle te emisije, okreće mi se život. Onda sam otišao u vojsku, a kada sam se vratio bio sam kući dva dana i onda sam se preselio u Beograd. Spavao sam u Pošti u ulici Majke Jevrosime, tamo sam bio pet-šest meseci, išao sam na probe na RTV Beograd. Boki MIilošević mi je pomogao da se notalno opismenim, učio me je kako da se ponašam, kako da pričam sa voditeljima i eto, postao sam Mirko Kodić“, rekao je harmonikaš za Novu.

Kodić važi za jednog od naših najboljih harmonikaša
Kodić važi za jednog od naših najboljih harmonikašafoto: Antonio Ahel/ATAImages

Podsetimo, Mirko Kodić doživeo je veliki gubitak kada mu je preminuo sin Aleksandar Kodić, vest o smrti mladog čoveka pogodila sve Mirkove kolege, ali i ljude koji nisu poznavali porodicu Kodić.

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.