OVAKO JE MILENA DRAVIĆ PROVELA SVOJE POSLEDNJE DANE ŽIVOTA: Evo ko je bio uz nju kada joj je bilo NAJTEŽE
Milena Dravić, Foto: Dragan Kadić

sećanje

OVAKO JE MILENA DRAVIĆ PROVELA SVOJE POSLEDNJE DANE ŽIVOTA: Evo ko je bio uz nju kada joj je bilo NAJTEŽE

Milena Dravić ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, a danas se navršava pet godina od njene smrti

Objavljeno: 17:57h

Na današnji dan pre pet godina preminula je diva našeg glumišta Milena Dravić. Čuvena glumica počiva u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, zajedno sa suprugom Draganom Nikolićem.

Na večni počinak ispaćena je uz crkvena zvona i uz traktat o Mileni Dušana Makavejeva, koju je pročitao Voja Brajović.

Publika je obožavala Milenu Dravić zbog njenog nesvakidašnjeg talenta, uloga kojima se nesebično davala, skromnosti, optimizmu i ljubavi koju je širila svaki put kada bi se pojavila.

Mali koraci velike Milene

Glumačka karijera Milene Dravić započela je, sasvim slučajno 1958. godine. Nju je u Sarajevu primetio slovenački reditelj češkog porekla František Čap (František Čáp). Ponudio joj je ulogu u filmu "Vrata ostaju otvorena". Milena je prihvatila, te je celo leto provela snimajući u Sarajevu. Kasnije se ispostavilo da je reditelj imao savršeni osećaj za talenat.

Nakon što je Čapova drama objavljena, mnogim rediteljima je za oko zapala nova mlada glumica. Usledile su uloge Natalije u filmu "Leto je krivo za sve" i Hare u "Uzavrelom gradu".

Glavna uloga

Prelomni trenutak za početak njene blistave karijere se odigrao 1962. godine kada joj je Branko Bauer ponudio glavnu žensku ulogu u filmu "Prekobrojna".

Milena je tada, zajedno sa Ljubišom Samardžićem oduševila i kritiku i publiku, te je na Festivalu u Puli dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu. Kasnije je sa Ljubišom snimila brojne filmove.

Velika zvezda

Imala je priliku da sarađuje sa čuvenim srpskim i holivudskim glumcima i producentima. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su "Velika Žanka", "Dobričin prsten", "Nagrada Pavle Vujisić", "Statueta Joakim Vujić", "Nušićeva nagrada" i mnoge druge.

Poslednji dani

Kako je Kurir tada nezvanično saznao, ona je svoje poslednje dane provela daleko od budnih očiju javnosti, u tišini bolničke postelje.

Poslednje trenutke Milena je provela u bolnici na aparatima. Kako je živela, skomno, tako je provodila i najteže dane. Primala je posete samo najbližih, dok je zamolila da joj ostali ne dolaze.

- Za moje zdravstvene probleme znali su samo moji najbliži, suprug, brat Rade i najintimniji prijatelji. Kolege iz "Larija Tompsona" bile su uz mene, nisu hteli da skidamo predstavu s repertoara - izjavila je Milena svojevremeno i istakla da je njen suprug sa njom "prošao kroz sve faze bolesti i da je umnogome doprineo da ishod borbe bude pozitivan".

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.