CELA JUGA GA JE SLAVILA, NJEGOV ODLAZAK BOLEO JE MNOGE: Nakon POLA GODINE od njegove SMRTI umro mu je SIN
Glumac, Foto: prentscreen/youtube/Filip Manigoda

sećanje

CELA JUGA GA JE SLAVILA, NJEGOV ODLAZAK BOLEO JE MNOGE: Nakon POLA GODINE od njegove SMRTI umro mu je SIN

Ostavio je značajan trag u umetnosti na našim prostorima

Objavljeno: 20:49h

Boris Dvornik rođen je 16. aprila 1939. godine u Splitu, bio je hrvatski pozorišni i filmski glumac, reditelj i scenarista.

Svoj talenat za glumu je otkrio u detinjstvu, dok je nastupao u dečjim predstavama. Nakon učenja za električara, počeo je da se profesionalno bavi glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Univerziteta u Zagrebu.

Na filmu je debitovao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug sa tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vreme Drugi svetski ratrata pokušava spasiti mladu Jevrejku oženivši se sa njom. Nakon filma je stekao veliku popularnost, koju potom učvršćuje ulogama iz savremenog života u komedijama "Martin u oblacima" (1961) i "Prekobrojna" (1962) "Branka Bauera". Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću.

Do sredine 60ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966. godine počinje se s velikim uspehom javljati i u filmovoma s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima "Most" (S. Krvavac, 1969) i "Kad čuješ zvona" (Antun Vrdoljak, 1969) nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu "U gori raste zelen bor" (Antun Vrdoljak, 1971) i za ulogu šofera-zavodnika u "Opkladi" (Zdravko Randić, 1971) osvojio je Srebrnu arenu. Nastupao je više od 40 dugometražnih igranih filmova (neretko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija.

Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao 70ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji "Naše malo misto". Osamdesetih, nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik je uglavnom radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

'Moj tata na određeno vreme', Boris Dvornik u ulozi Bore
"Moj tata na određeno vreme", Boris Dvornik u ulozi Borefoto: prentscreen/youtube/you tube

Tokom poslednjih godina Dvornikova karijera je patila od posledica moždanog udara. Dva sina Borisa Dvornika - Dino i Dean Dvornik - su poznati pop muzičari.

Preminuo je u noći izmedju 23. i 24. marta 2008 godine u Splitu, u Hrvatskoj, u 69. godini života.

Serija 'Bolji život'
Serija "Bolji život"foto: prentscreen/youtube/Angel Comrade

Samo pola godine nakon sto nas je slavni glumac napustio preminuo je i njegov sin čuveni Dino Dvornik.

Bonus video:

00:26

JEDNA JE SEKULIĆ GOGA: Pevačica pravo iz Dubaija došla na MAC, evo šta je poručila za Espreso!

(Espreso/Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.