KONAČNO OTKRIVENO PRAVO POREKLO LAZARA RISTOVSKOG: Ovi PODACI o njemu će vas FRAPIRATI
Lazar Ristovski, Foto: Zorana Jevtić

biografija

KONAČNO OTKRIVENO PRAVO POREKLO LAZARA RISTOVSKOG: Ovi PODACI o njemu će vas FRAPIRATI

Jedan je od naših najboljih glumaca

Objavljeno:

Lazar Ristovski rođen je 26.10.1952. u Ravnom Selu, u Vojvodini. Završio je Učiteljsku školu u Somboru , a zatim i Fakultet Dramskih Umetnosti, odsek gluma, u Beogradu.

Na početku karijere se dugo bavio pozorištem, gde je maestralno igrao klasični repertoar- Šekspira, Molijera, a poznate su i njegove kreacije Hamleta u Dubrovniku, u režiji Oskarovca Jiržija Mnecla , Don Žuana, Amadeusa. Svoje uloge pronalazi i u tekstovima domaćih pisaca: Dušana Kovačevića, Ace Popovića, Stevana Koprivice, Siniše Kovačevića, Radoslava Pavlovića. Odigrao je preko 4000 predstava.

Igrao je u više od 80 filmova, TV serija, kao i TV drama, većinom glavne uloge.

Ristovski ostavlja jedinstven trag u ostvarenjima koja u sebi ponesu i njegovo ime. Nezaboravne su njegove uloge u filmovima Podzemlje, Tito i ja, Do koske, Tako se kalio čelik ,Bure baruta, Balkanska pravila, Boomerang, Pad u raj, Mali svet, Sveti Georgije ubiva aždahu.

Igrao je i u holivudskim ostvarenjima poput: November men, Kazino rojal, Pored puta. Pored toga, igrao je i glavne uloge u nekoliko evropskih filmova.

Kao producent napravio je trinaest igranih filmova, a u ulozi reditelja ostvario se kroz dva igrana filma - Belo odelo i Beli lavovi. Belo odelo, njegov kompletno autorski projekat, imao je svetsku premijeru na festivalu u Kanu, 1999. godine i bio jugoslovenski kandidat za Oskara.

Jednu od najznačajnijih filmskih uloga u karijeri ostvario je u rediteljskom prvencu svog sina, Petra Ristovskog, filmu “Kralj Petar I”.

Dobitnik je mnogobrojnih domaćih i svetskih nagrada i priznanja: Sterijina nagrada, Oktobarska nagrada grada Beograda, Nagrada ‘’Živojin Žika Pavlović’’, Nagrada ‘’Sergej Bondarčuk’’ za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji, tri Grand Prix-a na Filmskim susretima u Nišu, Kristalna prizma koju dodeljuje srpska Akademija za filmsku umetnost i nauku, Nagrada ‘’Zoran Radmilović’’, Zlatni Orlando u Dubrovniku, nagrada za najboljeg glumca na internacionalnom festivalu Valjadolid , i mnoge druge…

Počasni je građanin grada Zemuna.

Napisao je dva romana, dve knjige i jednu zbirku pesama.

Lazar Ristovski je zajedno sa svojim sinovima Petrom i Jovanom vlasnik producentske kuće Zillion film.

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso/Biografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.