SRBIJO, KADA SI IVANA LJUBU ZAMENILA STARLETAMA? Od istinskih moralnih vrednosti, spadosmo na SVAĐE, SKANDALE I TUČE!
Foto: Printscreen

ZAPITAJTE SE

SRBIJO, KADA SI IVANA LJUBU ZAMENILA STARLETAMA? Od istinskih moralnih vrednosti, spadosmo na SVAĐE, SKANDALE I TUČE!

Prvi rijaliti šou u Srbiji počeo je sa prikazivanjem pre nešto više od deceniju, tačnije, 2006. godine

Objavljeno:

Srbija je tada bila šokirana novim formatom, dosad neviđenim na ovim prostorima i kao i za sve, i tada je javnost bila podeljena - kako je bilo onih za, tako je bilo i onih protiv.

Pogađate - u pitanju je Veliki brat. Tada smo prvi put imali priliku da 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji pratimo šta se događa kada se u zatvorenom prostoru nađe određeni broj ljudi. I to ljudi koji se nikada pre nisu sreli niti upoznali. Kao da smo gledali omiljenu seriju, ali non-stop.

A šta nam je bilo najzanimljivije dok smo gledali Velikog brata? Nedeljni i dnevni zadaci koje su učesnici imali. Jedan od ciljeva tih zadataka bio je upravo da publiku zabavi smehom i to je uspevalo. Naravno, bilo je svađa i razmirica, ali ni u ludilu se nisu mogle zamisliti svađe koje danas gledamo.

Podsetimo se, pobednik prve sezone rijaliti programa Veliki brat, bio je Ivan Ljuba. Momak koji je pijanista, a danas je danas uspešni profesor klavira i pijanista i veliki je ljubitelj i ekstremnih sportova. Momak blage naravi, obrazovan, vaspitan, nekonfliktna ličnost.

foto: Damir Dervišagić

Onda je 2009. godine na scenu stupila Farma. Rijaliti program, ali sa poznatima. Široj publici se to, po svemu sudeći, više dopalo, jer su tada imali priliku da vide kako se poznate ličnosti snalaze u seoskom okruženju. I tada je pobedio učesnik koji nije pravio skandale na čuvenom imanju u Lisovićima - Milan Topalović Topalko.

Iako je pobedio Topalko, taj rijaliti su svakako obeležile svađe, a publika najviše pamti svađe novinara Saše Jovanovića i pevačice Maje Nikolić.

foto: Damir Dervišagić

Sledeći rijaliti koncept koji je Srbija imala priliku da vidi jeste rijaliti Parovi. Deset, što bračnih, što ljubavnih parova, ušlo je u vilu u Zemunu i borilo se za glavnu nagradu od čak 250.000 evra. Pobedu su odneli Zorica Dukić i njen tadašnji emotivni partner, Miloš Vuković.

Sezona za sezonom, nizali su se rijaliti programi, ali gledaoci(?!) ili učesnici su sve više počeli da se bave svađama - jedni su ih gledali, a drugi su bili akteri u istima. Uvidevši da gledaoce ipak više zanima drama, nego harmonija, rijaliti zvezde su ozbiljno shvatile "zadatak", pa smo na svojim malim ekranima gotovo svakog dana imali prilike da gledamo razne sukobe. I logično, kako su se sukobi nizali, tako je gledanost rasla.

foto: Damir Dervišagić

Od svakog narednog rijalitija počeli smo da očekujemo više i više. Prestali smo da ih posmatramo kao psihološku igru, socijalni eksperiment. Počeli smo da ih posmatramo kao arenu svađa i sukoba - verbalnih, a neretko i fizičkih.

Pomenuti zadaci poput onih iz Velikog brata, sada su sasvim bačeni u drugi plan. Glavni zadatak bio je - svađajte se, ljudi! Nema veze što možda i nema razloga za to. Hajde da isceniramo svađe. To će se gledati.

Tako su i počeli da pobeđuju oni koji su bili glavni akteri sukoba - Miloš Bojanić, Jelena Golubović (čak dva puta u Farmi, jednom u Parovima), Stanija Dobrojević, Ružica Veljković itd.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Biti rijaliti igrač je postalo zanimanje. Rekordi gledanosti su počeli da se obaraju zahvaljujući svađama, a ne sadržaju zabavnog karaktera. Zapravo, skandali su postali zabava. U prilog tome govori i to da se projekat Veliki brat ugasio (bar za sada).

Samo se nameće pitanje kako je sve počelo? Ili možda bolje zašto je sve počelo? Kada smo pijanistu Ivana Ljubu zamenili Stanijom Dobrojević? Da li smo mi ti koji tražimo taj sadržaj ili su oni ti koji nam taj sadržaj plasiraju, a mi "smo primorani" to da gledamo?

Ipak, nije istina da smo primorani. Izbora je mnogo. Kanala na televiziji je mnogo. Internet sadržaja daleko više. Poenta je samo u tome da je sve stvar izbora, a većina Srbije je, sudeći po statistikama, odabrala rijaliti.

(L.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.