SAMO PET DOLARA JE PREOKRENULO SUDBINU HJU HEFNERA: Ovako je rođen "Plejboj"(FOTO)
Foto: AP

KAKO JE ROĐEN PLEJBOJ

SAMO PET DOLARA JE PREOKRENULO SUDBINU HJU HEFNERA: Ovako je rođen "Plejboj"(FOTO)

Hefner je i ranije razmišljao o pokretanju svog magazina...

Objavljeno:

Malo poznata priča o nastanku kultnog magazina "Plejboj" čiji je osnivač preminuo juče, vraća nas na početak pedesetih godina prošlog veka. Kultni magazin za muškrace nastao je 1952. godine, a moglo bi se reći da je za sve krivac novčanica od pet dolara.

Upravo to je iznos povišice koju je Hefner tražio od svojih tadašnjih poslodavaca, magazina "Ekvajer". Hefner je u "Ekvajeru" radio u marketinškom odeljenju, gde se zaposlio nakon što je diplomirao psihologiju na Univerzitetu Ilinois.

Traženu povišicu njegovi poslodavci su odbili, a popularni Hef se naljutio, okrenuo i otišao. To je trenutak kada je rođen "Plejboj".

foto: Fonet

Hefner je i ranije razmišljao o pokretanju svog magazina, a kada se za to konačno ukazala prilika, stavio je nameštaj pod hipoteku, uzeo kredit u banci od 600 dolara i 8.000 dolara od 45 investitora, uključujući i 1.000 dolara od svoje majke, i pokrenuo magazin kakav je želeo. Prva redakcija bila mu je kuhinja kuće u kojoj je živeo.

U prvom izdanju, štampanom u decembru 1953. godine, Hefner je objavio set fotografija na kojima je Merilin Monro potpuno naga. Fotografije su snimljene za kalendar iz 1949. godine, a Hefner ih je kupio za 200 dolara.

Prvenac je štampan u 70 hiljada primeraka, a prodato je 54.000 primeraka. Zarađenim novcem uspeo je da pokrije troškove, a krajem pedesetih godina časopis je postao toliko popularan da se prodavao u milionima primeraka.

Dve zanimljivosti vezane su za prvi broj.

foto: Fonet

Sam naziv magazina, nije ono što je Hefner prvobitno planirao. Ideja je bila da se magazin zove "Stag Party" (Momačko veče), ali je već postojao magazin sa sličnim nazivom.

Cena prvog "Plejboja" bila je tek 50 centi, a objavljen je bez datuma u slučaju da ne bude drugog izdanja.

Drugo izdanje usledilo je mesec dana kasnije, a u narednim godinama, magazin je zarađivao milione. Na vrhuncu slave prodavano je i po sedam miliona primeraka mesečno.

foto: Fonet

Poslednjih nekoliko godina slavni magazin sve manje zarađuje i povlači se sa manjih tržišta, ali Kuper Hefner, najmlađi Hjuov sin, koji će preuzeti kompaniju, najavljuje nove projekte i bolje dane za legendarni "Plejboj".

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.