SCENARISTA VAŠIH OMILJENIH FILMOVA: BIOGRAFIJA preminulog Abdulaha Sidrana će vas NAJEŽITI, radio sa Kusturicom
Biografija scenariste Abdulaha Sidrana, Foto: DAMIR DERVISAGIC

malo ko zna

SCENARISTA VAŠIH OMILJENIH FILMOVA: BIOGRAFIJA preminulog Abdulaha Sidrana će vas NAJEŽITI, radio sa Kusturicom

Jedan od najznačajnijih književnika svoje generacije, čije je delo ostavilo dubok i trajan uticaj našu književnost

Objavljeno:

Abdulah Sidran bio je čuveni književnik, scenarista i prevodilac, a rođen je 9. juna 1944. godine u Sarajevu.

Poznat je po svom izuzetnom doprinosu jugoslovenskoj, a kasnije i bosanskoj književnosti i kulturi, posebno po svojim romanima, pesmama i scenarijima. Sidran je, bez sumnje, jedan od najznačajnijih književnika svoje generacije, čije je delo ostavilo dubok i trajan uticaj našu književnost.

Odrastao je u Sarajevu, gde je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon završetka srednje škole, upisao je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, gde je studirao književnost. Tokom studija, pokazao je izuzetan talenat za pisanje i brzo postao poznat kao perspektivan književni glas Sarajeva.

Biografija scenariste Abdulaha Sidrana
Biografija scenariste Abdulaha Sidranafoto: STEFAN JOKIĆ, NEMNJA PANČIĆ

Njegova književna karijera započela je ranih 1960-ih godina kada je počeo objavljivati svoje pesme i kratke priče u književnim časopisima. Brzo je privukao pažnju čitalaca i kritičara svojom originalnom stilistikom i dubokim introspektivnim temama. Prvi značajni uspeh postigao je sa zbirkom pjesama "Vremena za poeziju", objavljenom 1965. godine.

Sidran je također postao poznat po svojim romanima, od kojih su neki postali klasici moderne bosanske književnosti. Neki od njegovih najpoznatijih romana uključuju "Pjesme iz zatvora", "Kraj vatre", i "Dolina ruža". Njegovi romani često istražuju složene ljudske emocije i društvene teme, te su dobili brojne nagrade i priznanja.

Pored književnog rada, Sidran je takođe stekao reputaciju kao talentovani scenarista. Napisao je scenarije za neke od najpoznatijih bosanskih filmova, uključujući klasike poput "Sjećaš li se Doli Bel?", "Kuduz" i "Otac na službenom putu", koji su režirali Emir Kusturica. Njegovi scenariji često istražuju složene političke i društvene teme Bosne i Hercegovine, te su doprineli afirmaciji bosanske kinematografije na međunarodnoj sceni.

Preminuo je danas u 80. godini života.
Preminuo je danas u 80. godini života.foto: DAMIR DERVISAGIC

Sidran je također bio angažiran u politici i javnom životu Bosne i Hercegovine. Bio je član parlamenta u Sarajevu tokom 1990-ih godina i aktivno se zalagao za očuvanje kulture i identiteta bosanskohercegovačkog naroda tokom turbulentnog razdoblja rata i raspada bivše Jugoslavije.

Abdulah Sidran ostaje važna figura u bosanskoj književnosti i kulturi, čije je delo ostavilo trajan pečat na kulturni pejzaž Bosne i Hercegovine. Njegova poezija, romani i scenariji i dalje inspiriraju generacije čitatelja i gledatelja širom svijeta.

Premiono je danas u 80. godini života.

Bonus video:

20:36

CENTRALNI DNEVNIK 23.03.2024.

(Espreso / Kurir/ Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.