ON JE BIO JEDINI SRBIN NOMINOVAN ZA OSKARA! SPAZILI GA U HOLIVUDU, NIKADA NIJE ZABORAVIO SVOJE POREKLO: Evo detalja
Mladen Sekulović, Foto: Youtube printscreen/ Oscars

zanimljivo

ON JE BIO JEDINI SRBIN NOMINOVAN ZA OSKARA! SPAZILI GA U HOLIVUDU, NIKADA NIJE ZABORAVIO SVOJE POREKLO: Evo detalja

Jedini Srbin koji je dobio Oskara, igrao rame uz rame sa Marlonom Brandom, a želja njegovog oca bila je vezana za našu državu

Objavljeno:

Holivudski glumac Mladen Sekulović koji je sa naših prostora, u Americi je postao poznat raniji godina kao Karl Malden. Inače, on je jedini naš glumac sa ovih prostora koji je dobio Oskara.

Oskarovac Karl Malden rođen je 1912. godine kao Mladen Sekulović. Njegov otac Petar Sekulović je početkom prošlog veka napustio rodno Podosoje kod Bileće i otišao za Čikago. Tamo je rođen Mladen, kao najstariji od trojice braće. Njegova majka Mina Sekulović bila je Čehinja.

- Vaspitan sam tako da sam se osećao kao da sam zapravo lično došao iz malog sela kraj Bileće, iako tamo nikada nisam ni kročio dok nisam postao zreo čovek – govorio je Malden.

Naš oskarovac je tridesetih godina napustio grad Geri gde je proveo detinjstvo, a potom i radio u čeličani. On je u "Gudmen teatru" u Čikagu pohađao časove, a tamo je upoznao Marlona Branda, a potom i Kirka Daglasa.

Tada je promenio ime u Karl Malden, na nagovor pozorišta. Već u ovom periodu su ga zapazili američki listovi.

Ubrzo je otputovao u Njujork i zaigrao na Brodveju. Prvi put je sa Brandom glumio u "Kafani pored puta", a potom i u legendarnom filmu "Tramvaj zvani želja", koji je bio vrhunac njegove filmske karijere jer je 1951. godine osvojio Oskara za najboljeg sporednog glumca.

Bio je nominovan za Oskara za najbolju sporednu ulogu i u filmu "Na dokovima Njujorka" 1954. godine u režiji Elija Kazanai.

"Koliko god da sam hteo da budem običan američki klinac, osećao sam se kao autsajder, razapet između mog srpskog doma i ostatka sveta. Lojalnost srpskom poreklu bila je najveća vrednost u domu moga oca. Bio je poštovan vođa srpske zajednice i opsednut time da bude dobar Srbin, da pomaže ljudima u okolini da budu dobri Srbi", napisao je Malden o srpskom poreklu i korenima.

Karl Malden je koristio svaku priliku da spomene prezime Sekulović. Tako u filmu "Paton", u ulozi generala Omara Bredlija kaže jednom vojniku: "Dodaj mi taj šlem, Sekuloviću". U filmu "Dead Ringer", kao policijski detektiv, kaže drugom detektivu: "Daj mi moju kapu, Sekuloviću".

Karl Malden oženio se Monom Grinberg 1938. Upoznao ju je za vreme angažmana u Gudmenovom teatru. Sa njom je bio u braku dugom više od 70 godina i dobio dve kćerke, Monu i Karlu.

Bonus video:

08:43

ESPRESO NA NASTUPU EMINE JAHOVIĆ: Pevačica progovorila o PORODICI, evo šta kaže

(Espreso/Blic/Filip Jovanović/Prenela:M.Ć)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.