PREMINUO SLAVNIM KOMPOZITOR: Porodica saopštila TRAGIČNE VESTI
Džim Parker, Foto: Profimedia

Tuga

PREMINUO SLAVNIM KOMPOZITOR: Porodica saopštila TRAGIČNE VESTI

Parker je rođen u Hartlpulu 1934. godine, a muzičku karijeru započeo je kao oboista u orkestru britanske vojske u Nemačkoj.

Objavljeno: 17:27h

Kompozitor Džim Parker, koji je potpisao muziku za popularne TV serije kao što su "Ubistva u Midsomeru" i "Kuća od karata", preminuo je u 88. godini.

Džim Parker, koji je bio laureat nagrade Bafta, komponovao je tokom karijere duge šest decenija, i muziku za razne filmove kakav je i „Fojlov rat“.

Parker je rođen u Hartlpulu 1934. godine, a muzičku karijeru započeo je kao oboista u orkestru britanske vojske u Nemačkoj. Više od dve decenije kasnije stekao je diplomu prestižne londonske škole „Gildhol“.

Bio je član Birmingemskog simfonijskog orkesta, da bi se potom priključio muzičko-poteskoj grupi Barrow Poets. Primenjenu muziku počeo je da radi najpre za teatar, prevashodno mjuzikle, da bi potom krenuo da sarađuje s čuvenom britanskom komičarkom Viktorijom Vud.

Sarađivao je sa engleskim piscem, koji je ovenčan titulom sera, Džonom Betjemanom, s kojim je objavio četiri albuma, kao i s nekada popularnom grupom Prokol Harum.

Napisao je muziku za originalnu seriju „Kuća od karata“ u produkciji BBC-ja, koju je Netfliks daleko kasnije ponovo adaptirao napravivši istoimeni hit serijal s Kevinom Spejsijem. Kompozitor je prvu nagradu Bafta dobio za nastavak „Kuće od karata“, nazvan „To Play the King“, a kasnije ovenčan s još tri za „The Fortunes and Misfortunes of Moll Flanders“, „The History of Tom Jones“ i „A Rather English Marriage“.

– Ambicija mu je bila, pre svega, da publika uživa u njegovoj muzici. Bio je i poštovan i omiljen u industriji i napisao je toliko nezaboravnih melodija i uvek davao sve od sebe – saopštila je kompozitorova ćerka Kler Parker, preneo je BBC.

Bonus video:

00:45

ESPRESO POKRENUO VELIKU AKCIJU SA GOCOM TRŽAN: Snimila je poruku Milanu Rabrenoviću (21) koji ima autizam

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.