To ti je završeno! Najmoćnije face Crne Gore s ove i one strane zakona! (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

Ođe se oni pitaju

To ti je završeno! Najmoćnije face Crne Gore s ove i one strane zakona! (FOTO)

Ko su bili najmoćniji ljudi crnogorskog podzemlja
Objavljeno: 19:10h

Za film "Vidimo se u čitulji" i njegove beogradske "negativne junake" iz 90-ih sigurno znate. No, znači li to da u drugim delovima tadašnje zemlje nije bilo kriminala? Naravno da ne!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jedna od najjačih kriminalnih frakcija tog vremena vuče korene iz Crne Gore. Njihov biznis granao se, međutim, kroz druge jugoslovenske republike do Evrope.

Predstavljamo vam one koji su ostavili neizbrisiv trag s onu stranu zakona.

Ratko Đokić - Kobra

"Big bos", "Tata", "Kralj", sve ovo su epiteti koji su se vezivali za Đokića, nezvaničnog kralja crnogorskog podzemlja.

Rođen je 1949. godine u Podgorici, ali se njegovo delovanje vezuje za Švedsku, gde je bio jedan od lidera takozvane Jugo-mafije.

Zvanično je posedovao bokserski klub i teretanu u Stokholmu, ali je bio upleten i mnoge nelegalne rabote.

Važio je za "kralja šverca cigareta", ali je kasnije pokušao da se domogne pozicije na tržištu kocke u Švedskoj. Zajedno sa Sašom Petrovskim, koji je bio šef regiona Stokholma za firmu RKC, počeo da preuzima tržište od Radeta Kotura i to tako što su na mesta na kojima su bile njegove mašine postavljali - svoje.

foto: Printscreen Youtube/gockil1

Đokić je početkom devedesetih "šetao" neke od najboljih estradnih zvezda sa jugoslovenske scene i bio njihov menadžer. Neke od tih pevačica su i danas su u žiži javnosti. Držao je, takođe, nekoliko kafana i hotel u Tuzima.

Zanimljivo je da je Kobra bivši šampion Jugoslavije u automobilizmu, a početkom 90-tih godina kratko vreme je bio šef obezbeđenja hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, sve dok nije teško ranjen u pucnjavi u centru Zagreba. Posle toga je, iz razloga lične bezbednosti, otišao za Švedsku.

Postoji priča da se jednom, onako iz šale, kladio da će uneti kalašnjikov na stadion jednog od fudbalskih klubova iz švedske prestonice. Dovoljno je reći da se tokom naredne utakmice usred meča prolomio rafal.

Ubijen je maja 2003. u Stokholmu kada su ga dvojica egzekutora likvidirala sa 28 metaka usred bela dana. Četiri godine kasnije švedska policija raspisala je međunarodnu poternicu za Vladom Nikčevićem i Slavkom Miloševićem jer je pronašla dokaze da su oni ubice. Kao naručilac označen je onaj kome je Đokić najviše i smetao - Rade Kotur.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.