ONI SU ODANI I VERNI, ALI OPASNI PO NEPOZNATE LJUDE: Ako tražite psa ČUVARA, ove rase su idealne za vas
Doberman, Foto: Profimedia

najverniji prijatelji

ONI SU ODANI I VERNI, ALI OPASNI PO NEPOZNATE LJUDE: Ako tražite psa ČUVARA, ove rase su idealne za vas

U pitanju su zaista inteligentne pasmine sa jakim karakterom, veoma privržene porodici.

Objavljeno:

Kada su nešto agresivnije rase pasa u pitanju, važno je da upamtite da one zahtevaju nešto više pažnje, kada je o dresiranju reč.

U pitanju su zaista inteligentne pasmine sa jakim karakterom, veoma privržene porodici.

Ukoliko ste u potrazi za dobrim i vernim psom čuvarom, ovih pet rasa se preporučuju kao najbolji za tu svrhu. Međutim, uvek treba biti na oprezu, jer osim što svaka rasa ima posebne karakteristike, i svaki pas pojedinačno ima sopstveni karakter, koji nije uvek predvidiv.

1 / 6 Foto: Profimedia

Najpre je neophodno da se dobro raspitate o rasi koju želite da imate, o karakteru psa i na osnovu toga procenite da li ćete moći da funkcinošete sa tim psom. Bilo bi poželjno i da psa uzmete od proverenog i preporučenog odgajivača, koji je već upoznat sa ponašanjem psa.

U početku, ovi psi će biti malo nepoverljivi, jer im je potrebno malo vremena da upoznaju sve članove porodice i ljude koji vam najčešće dolaze u kuću, zato je neophodno da budete smireni i strpljivi, kada su oni u pitanju. Takođe, nikako ih nemojte zanemarivati. Potrebni su im ljubav i nežnost baš kao i malim kucama, bez obzira na njihov opasan izgled.

Kangal

Kangali su tradicionalni ovčari u ruralnim predelima Turske. On se kroz više vekova pokazao, ne samo kao sjajan čuvar, već i kao fantastičan borac.

Krupan je i deluje zastrašujuće, ali je i te kako nežan i tolerantan, da predstavlja i sjajnu dadilju.

Kane Korso

Mnogi ljudi koji imaju iskustva sa ovom rasom kažu da je on zaista fantastičan čuvar. Kane Korso je izuzetno odan i vrlo zaštitnički nastrojen, ali i poslušan, pa nije težak za dresiranje.

Kavkaski ovčar

Kavkaski ovčar se na gotovo svim evropskim i svetskim listama nalazi u na listi 5 najboljih pasa čuvara. Ova rasa vodi poreklo iz Azije, odnosno sa Kavkaza, gde je tradicionalno korišćen kao ovčarski pas.

Otporni su na hladnoćuu i lako se prilagođavaju različitim uslovima.

Doberman

Dobermani su izuzetno laki za dresiranje i obučavanje, pa nije ni čudo što su mnogima omiljena rasa. Kao i kavkaski ovčar, i ovaj pas se nalazi na gotovo svim listama najboljih čuvara.

Rotvajler

Odanost je glavna karakteristika rotvajlera, zbog čega se mnogi odlučuju da ga udome. Njegova mrka boja i zaštitnički, čvrst stav, ulivaju strah svima koji se ranije nisu upoznali sa ovom rasom, pa, stoga, oni predstavljaju i odlične čuvare.

(Espreso/Ljubimci.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.