TRENING ZA KOSU? Ako VAM je DOSTA pranja KOSE, vreme je za PROMENU! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

KOSA

TRENING ZA KOSU? Ako VAM je DOSTA pranja KOSE, vreme je za PROMENU! (VIDEO)

Ovaj metod je baziran na ideji da se teme prilagođava ređim pranjem, odnosno, da vremenom umanjuje lučenje sebuma, čime se kosa sporije masti.

Objavljeno:

Mašćenje kose je glavni faktor koji utiče na nas da peremo kosu svakodnevno.

Jednostavno, masna kosa uvek izgleda prljavo i neuredno, pa pojavljivanje na poslu ili u izlasku sa neopranom kosom deluje gotovo nepristojno.

Svakodnevno pranje kose se ponekad kompenzuje korišćenjem suvih šampona, ali to rešava problem samo privremeno. Trajno rešenje je i dalje daleko.

Nedavno se jedna korisnica Tik Toka pohvalila time da je svoju kosu uspela da “istrenira” da se manje masti, čime je proredila i njeno pranje. Opravdano se postavlja pitanje koliko njen metod zapravo deluje i da li je uopšte zdrav za kosu i kožu glave?

Treniranje kose je, u suštini, odlaganej pranja kose. Svodi se na to da prolongiramo vreme između dva pranja kose, koje može doći sve do pranja kose jednom mesečno.

Ovaj metod je baziran na ideji da se teme prilagođava ređim pranjem, odnosno, da vremenom umanjuje lučenje sebuma, čime se kosa sporije masti.

Influenserka Hejli Džej se u videu objasnila kako je postepeno povećavala razmak između dva pranja, a da joj je trebalo godinu dana da dođe do toga da kosu pere jednom do dva puta mesečno, a da ona ostaje čista.

@_theredhead Reply to @kerrymcgirr1 im working on a guidebook for hair training RIGHT NOW for u guys ? #hairtok #hairtraining #CloseYourRings ♬ original sound - Haylee J

Dakle, prema njenom mišljenju, treba prorediti pranje kose, pa postupno, vremenom, povećavati razmak između dva pranja.

Prema nekim stručnjacima, istina je da će se lučiti manje sebuma, ako se kosa pere ređe, a pri pranju koriste blagi šamponi.

Sa druge strane, na kosi se u toku dana nakuplja i prljavština, koja lako sa kose može da dospe na lice. Teme glave može i da počne neprijatno da se oseća, jer se na glavi se nakupljaju i mrtve ćelije kože, na kojima se nakupljaju i razmnožavaju bakterije.

Ideja o prolongiranju pranja kose može svakako biti pozitivna, ali prema stručnjacima, razmak od tru do pet dana je sasvim dovoljan, jer sve duže od toga može da uzrokuje iritaciju i crvenilo.

Čak je i to individualno. Prvenstveno treba uzeti u obzir način na koji se ophodimo prema kosi, aktivnosti koje obavljamo, kao i uslove i mesta kojima smo izloženi i na kojima boravimo.

Bonus video:

18:55

VEČERNJI DNEVNIK 31.01.2022.

(Espreso/Lepota i Zdravlje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.