SAVETI STRUČNJAKA: Evo koliko se često treba tuširati
Ilustracija, Foto: Profimedia

saveti

SAVETI STRUČNJAKA: Evo koliko se često treba tuširati

Zahvaljujući hladnom vremenu i unutrašnjem grejanju, zimi će koža biti suvlja nego inače

Objavljeno: 20:06h

Dugo tuširanje može biti lepo pre spavanja, ali ponekad jednostavno nismo raspoloženi da se nosimo se sa svim sapunanjem, ribanjem i brijanjem. Iako zasigurno postoje načini za rešavanje celog problema s mirisom, tuširanje je takođe korisno za zdravlje vaše kože, ali koliko se često treba tuširati?

Pa, kako piše Real Simple, to zavisi o nekoliko čimbenika. "Neki se ljudi moraju tuširati jednom ili dva puta dnevno jer se znoje, dok drugi koji nisu toliko aktivni, možda će se trebati tuširati samo nekoliko puta nedeljno", kaže Mišel Grin, dr. med., kozmetički dermatolog iz Njujorka.

Iako se važnost lične higijene ne može podceniti, svačija koža je različita. Zavisno od godišnjeg doba, vašoj koži i preferencijama, učestalosti tuširanja može varirati tokom cele godine.

Zahvaljujući hladnom vremenu i unutrašnjem grejanju, zimi će koža biti suvlja nego inače. U letnim mesecima možete se više mastiti zbog vlage, znoja i kreme za sunčanje. Bez obzira na to, nemojte da se ne tuširate više od nekoliko dana – svaki drugi dan je otprilike najduže što treba čekati.

Osim mirisa, morati ćete da se pobrinete o nizu različitih problema s kožom kao što su akne, iritacija, izbijanje postojećih kožnih oboljenja, pa čak i gljivične infekcije, upozorava Grin.

Kako biste uklonili akne na koži, hteti ćete da se tuširate češće nego sada, koristeći spužvu za uklanjanj mrtvih stanica kože. Za zdravu kožu, najbolje je tuširanje održavati brzim i prati se mlakom vodom. Iako se dugo, vrući tuševi mogu osjećati sjajno, oni mogu oštetiti prirodnu barijeru kože i dovesti do suve i iritirane kože.

Bonus video:

04:43

BRZE VESTI 04.11.2021. 17:55

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.