13 znakova da ste veštica! U Salemu bi vas spalili (GIF)
Foto: Profimedia

leteće metle i leteći usisivači

13 znakova da ste veštica! U Salemu bi vas spalili (GIF)

O da, u svima nama čuči jedna prava... Pa izgleda da je krajnje vreme da otkrijete koje su to vaše veštičje osobine i da upotrebite svoje tajne moći
Objavljeno: 13:07h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Salem je u istoriji ostao poznat kao jedno od najpoznatijih mesta koje je progonilo veštice, a njihove metode i razlozi optuživanja za veštičarenje često su bili besmisleni, a danas bi čak i bili smešni. Ako neko baš hoće da vas pogubi krunski dokaz bi mu bio to što ste žena, a sve ostalo se nekako nadovezivalo samo na to.

30 fotki čistog zdovoljstva. Samo žene znaju zašto! (FOTO)

‚‚Začaranost” stanovnika Salema se dugo pripisivala histeriji ili halucinogenom hlebu (koji su navodno zahvatile halucinogene gljivice), novi dokazi otkrivaju da su u Salemu svi optuženi bili iz istočnog dela sela, dok su tužioci bili sa zapadnog. Meštani koji su živeli u brdima na zapadu i koji su se okupljali u puritanskoj kući su optuživali stanovnike bogatijeg istočnog dela, koji su se zalagali za smenu sveštenika koji je vodio kuću.

20 muških poteza koji će osvojiti i najtvrđe žensko srce (FOTO) (GIF)

Većinu osobina koje imate ćete pronaći i dokazima da ste veštica, a to znači da se u Salemu ne biste baš lepo provele.

13 znakova da ste veštica, pronađite svoje:

foto: giphy

1. Žena ste

Još od srednjeg veka ‚‚aspekt ženskog” je povezan s vešticama. Istorija je prepuna dokaza da su hiljadama godina ljudi verovali da su žene sklonije grehu od muškaraca, a grešnik je u ovakvim situacijama bio jasan poštovalac vraga.

foto: Thinkstock

2. Jako ste siromašni ili se ne možete sami izdržavati

Siromašni i oni koji su prisiljeni da se oslanjaju na zajednicu za pomoć su često bili optuženi kao veštice. Na primer, Sara Gud je obešena 1692. godine, a optužena je da veštica jer lutala od kuće do kuće, moleći za hranu.

foto: giphy

3. Jako ste bogati i možete sami da se izdržavate

Ako ste odrasla žena i ako se možete sami izdržavati bez pomoći muškarca, verovatno ste veštica. Svaki pokazatelj da žena može živeti bez pomoći ili nadzora muškarca je podizao uzbunu. Ona bi se najprije izolovala od ostatka zajednice, pa onda eventualno dovela pred sud. Između 1620. i 1725. godine, bogate žene bez muža, braće i sinova, u strahu da ne budu optužene, su u većini slučajeva delile svoje bogatstvo i nakon toga napuštale Salem.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.