NAPISALA JE NA FEJSU DA ŽENE RADE TEŽE POSLOVE OD MUŠKARACA: Ono što je usledilo...
Da li je pranje veša ženski posao ili nešto čime treba da se bave i muškarci?, Foto: Pixabay

dilema

NAPISALA JE NA FEJSU DA ŽENE RADE TEŽE POSLOVE OD MUŠKARACA: Ono što je usledilo...

Zapitala se, zašto bi ona trebalo da radi određene poslove samo zato što je žena

Objavljeno:

Darla Halik je odlučila da razbije stereotipe koje vladaju o podelama poslova unutar porodice, pa je napisala Fejsbuk post u kojem se tvrdi da žene brinu o porodici i pokućstvu, a muškarci popravljaju automobile, popravljaju po kući...

Opisala je na koji su način bili podeljeni poslovi unutar njene porodice.

- Odrastala sam gledajući kako majka brine o porodici i pokućstvu, a brat i ja smo dobili i svoje zadatke. Ja "roze", a brat "plave". Majka je čistila naš dom, kuvala, a otac je popravljao automobil, kosio travnjak i igrao se s nama dugo sve dok više nije mogao da drži oči otvorene. Divan otac! - napisala je.

Pojasnila je, između ostalog, kako su obaveze u njihovoj porodici deljene prema polu, a često je osećala da ona radi teže poslove od svog brata, ali od nje se, kao devojke, to očekivalo. Zapitala se, zašto bi ona trebalo da radi određene poslove samo zato što je žena? Naglasila je kako su žene često umorne od obaveza koje su same sebi nametnule, ali i društvo i odgoj, i smatra da "muškarci puno bolje prolaze."

Opisala je da nije mogla da shvati zašto je majka bila ljuta jedne večeri nakon što se otac vratio s njom i bratom kući nakon višesatnog igranja u peščaniku. Naglasila je da su njeni roditelji oboje bili zaposleni na puno radno vreme i kako danas kao majka i supruga razume tadašnju majčinu reakciju.

- Nakon napornog radnog dana, u neudobnim štiklama i uskoj suknji koju je morala nositi kao menadžerka u banci, ne bi ni odložila svoju torbu na sto nakon ulaska u kuću, a već je bila u kuhinji i pripremala obrok za sve nas. Zasigurno je želela da neko jednom napravi obrok za nju. Da se i ona može igrati sa svojom decom baš kao što je to činio njen suprug. Da i ona može doći s posla i sesti na kauč i odmoriti bez da je etiketiraju kako nije dobra majka, supruga ili domaćica. Ceo život gledam kako žene nose teret celog domaćinstva na svojim leđima dok muškarci pretežno samo gledaju u njih dok one obavljaju svoje obaveze i traže još jedno pivo, još grickalica dok gledaju omiljeni sport na TV-u ili film i sl. Samo traže još, a ne daju gotovo ništa. To je nešto što se podrazumeva. Moja majka je prava boginja, gledala sam je kako sve drži pod kontrolom i uvek sam htela da budem poput nje. Ona je mogla sve na svetu. I otac je bio uz nju, bio joj je podrška, ali većinu vremena podršku je pružao s - kauča. Žene nisu lude, žene su samo iscrpljene spremajući za svima u svom životu. Postaju ljute jer ih se i retko ceni zbog svega što obavljaju. Više puta sam se pitala zašto bi majka postajala ljuta, ponekad bi i vikala. Ali uvek nam je poslužila večeru kao da smo kraljevska porodica. Moja majka je moj super-heroj - napisala je između ostalog u svom podužem postu Darla koju su podržali na Facebooku sa 17 hiljada "lajkova" i gotovo 13 hiljada podela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.