PROBALI SMO JELA VRHUNSKOG SARAJEVSKOG KUVARA KOJI JE BIO PROFI SPORTISTA: Od njih nam je zastao dah! (VIDEO)
Memeledžija je spremio pregršt tradiconalnih jela, Foto: Filip Plavčić

dani sarajeva u beogradu

PROBALI SMO JELA VRHUNSKOG SARAJEVSKOG KUVARA KOJI JE BIO PROFI SPORTISTA: Od njih nam je zastao dah! (VIDEO)

Memeledžija nam je otkrio koja je razlika između bosanske i srpske kuhinje

Objavljeno:

Nihad Memeledžija je osnivač Udruženja kuvara Bosne i Hercegovine koji je već 25 godina u ugostiteljstvu, i radi kao kuvar. On je pre Dana Sarajeva u Beogradu, koji će se održati od 23. do 28. januara za novinare spremio pregršt tradicionalnih jela Bosne i Hercegovine.

Inače, Memeledžija je bivši profesionalni sportista, bavio se džudoom, a onda se prebacio na bob na ledu.

Na meniju tradiconalna jela BiH
Na meniju tradiconalna jela BiHfoto: Filip Plavčić

- Bio sam državni prvak u džudou, a onda sam se prebacio na bob na ledu gde sam na kraju uspeo da nastupim na Olimpijadi u Japanu '98. kao bobista. To su dve moje ljubavi, sport i kuvanje - kaže Memeledžija, i otkriva nam delić svoje priče iz porodičnog doma, gde se, kako kaže, uvek "jelo na kašiku", ali i razliku između kuhinje BiH i Balkana i Srbije.

Preovladava vrhunski roštilj
Preovladava vrhunski roštiljfoto: Filip Plavčić

- Kako sam ja pokušao da serviram sada vama, tako se kod nas u porodici uvek jelo - na kašiku i iz tepsije. Pokušaću da vam objasnim šta je to tradicija Bosne i Hercegovine, i po čemu se razliku od kuhinje Balkana i Srbije. Sarajevo je jedan super multikulturalni grad, a upravo ta multikultura je stvorila raznolikost i muzike i prijateljstva, šale, a na kraju je razvila i te posebne ukuse hrane. Dakle, sarma balkanska nije ista kao sarajevska jer je kod nas standard tri male sarme koje se stavljaju u kašiku, a kod vas je jedna malo veća. Naše bake su morale baš dosta da se potrude da ispoštuju te standarde, da sve bude malo i ukusno. Sećam se kada je moja majka pravila pitu, baklavu i nešto slično, nismo smeli da prolazimo kroz kuću, bilo je sve zatvoreno dok se to ne napravi. Poseban odnos je bio prema tome - priča Memeledžija, koji je svoje prve kulinarske veštine stekao u Italiji.

Atmosfera u duhu BiH
Atmosfera u duhu BiHfoto: Filip Plavčić

Tamo je sticajem okolnosti otišao, shvatio da to voli i počeo da radi sa 20 godina.

- Kada sam se vratio u Sarajevo otvorio sam piceriju i shvatio sam da ne znam osnovu - da ne znam tradicionalnu kuhinju. Onda sam počeo da istražujem, usput sam snimio nekih par stotina emisija koje su se emitovale na televiziji, i postavio sebi zadatak da istražim kuhinju našu, tradicionalnu. Obišao sam sve gradove u Bosni i Hercegovini, video šta se sve kuva tamo, i probao da dokučim šta je tajna. Sve recepture su iste, međutim, onaj trenutak kad proizvodite ukus, to je tajna tradicije. Onoliko koliko se posvetite, koliko ljubavi uložite, koliko birate namirnicu, toliko ćete napraviti dobrog ukusa - rekao je ovaj vrsni kuvar.

Inače, od 23. do 28. su u restoranu Kovač Dani Sarajeva u Beogradu, i tradicionalne sarajevske kuhinje, a Memeledžija nam je otkrio šta će se sve naći na meniju!

Tufahije su poseban specijalitet
Tufahije su poseban specijalitetfoto: Filip Plavčić

- Prvo ćemo poslužiti tradicionalnu mezu Bosne i Hercegovine, to su peksimeti hercegovački sa suvim mesom i sudžukom, domaćim kajmakom. Posle toga Begova čorba, pite, burek, zeljanica i sir, hadžijski ćevap, šarena dolma, i neizostavni sarajevski roštilj, kao i tufahije - rekao nam je najbolji sarajevski kuvar, ali, na meniju će se naći i drugih specijaliteta iz ovih krajeva.

Bonus video:

PRUŽI RUKU: HTELI SMO DA IM PRUŽIMO RUKU I BUDEMO FINI, ali su nam oni očitali lekciju!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.