7 jela koja morate IMATI NA BOŽIĆNOJ TRPEZI! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

narodni običaji

7 jela koja morate IMATI NA BOŽIĆNOJ TRPEZI! (FOTO) (GIF)

Božićni ručak treba da bude svečan, lep i da ga provedete u krugu najvoljenijih osoba, a broj jela na stolu ima tačno određeno značenje

Objavljeno:

Božićni ručak treba da bude svečan, lep i da ga provedete u krugu najvoljenijih ljudi. Na ovaj praznik se okuplja familija i uživa se u ćaskanju i ukusnoj hrani. Običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu sreću i blagostanje, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete.

Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u godini, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi.

Na vašoj svečanoj božićnoj trpezi bi trebalo da se nađe ovo: 1. Suvo voće i urme

Suvo voće i urme su najveći simbol Božića što se tiče hrane. nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti nakon ručka.

 Suvo voće i urme su simbol Božića
Suvo voće i urme su simbol Božićafoto: profimedia

2. Domaća pogača, česnica Umesto da je kupite gotovu napravite domaću, svakako je mnogo ukusnija, lepše miriše, i daleko je zabavnije. česnica se pravi kao običan hledb od brašna i kvasca, a u poslednje vreme u nju se dodaje malo mleka, jaja ili mešavina brašna. pravi se u kružnom obliku i u nju s eobavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više osoba ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično. Tako svaki član porodice može da izvuče nešto.

Božićna česnica
Božićna česnicafoto: profimedia

3. Predjelo U domaćoj kuhinji se tokom svečanih ručkova veliko mesto posvećuje pravljenju predjela. Tako da su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, od predjela možete pripremati šta god da je po ukusau vas i vaše porodice.

foto: pixabay.com

4. Salate Od salata možete pripremiti Rusku salatu ili Mimozu. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke, i povrća.

foto: pixabay.com

5. Domaća čorba Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća. Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu i mirišljavu čorbu.

Domaća čorba
Domaća čorbafoto: pixabay.com

6. Sarma

Sarma se skoro uvek sprama za bilo koji svečani ručak, pa neka ni Božić ne bude izuzetak. Umesto klasične sarme možete napuniti papriku, paradajz, ili napraviti sarmu u listovima zelja ili sličnog zelenila.

Sarma
Sarmafoto: profimedia

7. Pečenje Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu.

Pečenje
Pečenjefoto: pixabay.com

8. Torte i kolači Naravno, nijedan svečani ručk ne može bez poslastica i deserta. Čokoladne torte su uvek pun pogodak, kao i lagane voćne koje se uvek prve pojedu. Umesto jedne torte možete napraviti i dve manje, a ukoliko volite sitne kolače potrudite se da budu ukusni, čokoladni i lepo ukrašeni.

Torta od čokolade
Torta od čokoladefoto: giphy

Bonus video:

Badnji dan ne može da prođe bez OVIH običaja: Evo šta se sve mora naći na vašoj trpezi

Badnji dan najavljuje veliki hrišćanski praznik Božić. Tog dana badnjak unosimo u naše domove, a porodica se okuplja uz bogatu posnu trpezu...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.