Pijete samo čašu - dve vina na dan? I vi ste isto alkoholičar... (FOTO) (GIF)
Foto: giphy

čašica, ah ta čašica

Pijete samo čašu - dve vina na dan? I vi ste isto alkoholičar... (FOTO) (GIF)

U Velikoj Britaniji najviše piju osobe u dobi između 55 i 74 godine, a najmanje piju tinejdžeri i mladi ljudi

Objavljeno:

20 znakova da si mu ti sve na svetu i da te bezgranično voli! (FOTO) (GIF)

Nisu alkoholičari samo oni koji neprestano piju. Postoji i druga vrsta - funkcionalni alkoholičari koji piju ponekad, ali tad se toliko opiju da ne znaju za sebe ili piju svaki dan ‚‚samo" čašu ili dve vina.

Vekovima se u svetu gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića i uvek postoji dobar razlog da se nečemu ili nekome ‚‚nazdravi", a alkoholičarima se smatraju osobe koje, čim ustanu iz kreveta ‚‚nagnu votku iz flaše", ali psihijatri podsećaju da zaboravljamo na takozvane funkcionalne alkoholičare.

foto: pixabay.com

Objašnjavaju da je reč o socijalno neupadljivim ljudima koji radno i porodično funkcionišu zadovoljavajuće, a neretko i više nego zadovoljavajuće. Neposredna okolina ih ne percipira kao pijance već kao ljude ‚‚koji vole da popiju".

Takve osobe obično piju u određenim prigodama, ali nakon njih ‚‚ne znaju za sebe od količine popijenog alkohola". Postoje i oni drugi koji šest večeri nedeljno redovno piju po čašu ili dve vina. Jedne i druge možete ubrojiti u funkcionalne alkoholičare.

foto: giphy

Kao društvo pijemo previše, a alkohol je vekovima udomaćena legalna droga zapadnog čovečanstva, smatra britanski psihijatar doktor Ikbal Mohiudi i dodaje da su brojke u porastu.

On tvrdi da se u zapadnom svetu već vekovima gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića kao i tolerantan odnos prema prekomernom pijenju i socijalno neupadljivim funkcionalnim alkoholičarima pa je zagovaranje opšte apstinencije od ispijanja alkohola u potpunosti nerealno, ali i da je zagovaranje umerenog ispijanja korisno.

foto: pixabay.com

U Velikoj Britaniji najviše piju osobe u dobi između 55 i 74 godine, a najmanje piju tinejdžeri i mladi ljudi.

Doktor Mohiudin procenjuje da se čak polovina pacijenata koji su kod njega potražili pomoć u lečenju od zavisnosti od alkohola ne uklapa u stereotipe.

- Većinom je reč o osobama koji imaju visoke prihode, koji rade u Sitiju, medijima ili PR-industriji, među njima ima lekara, stomatologa i advokata, a u njihovim društvenim krugovima je skoro obaveza napiti se - rekao je on za portal ‚‚Healthista".

foto: giphy

- Već godinama naporno rade i redovito piju, ali u određenom trenutku počinju da osećaju fizičke simptome poput mučnine nakon jutarnjeg buđenja. Sve više kompanija postaje svesno činjenice da njihovi zaposleni piju i na radnom mestu pa ih neretko šalju na detoksikaciju - kaže Mohiudin.

Dodaje da funkcionalni alkoholičari obično obavljaju sve svoje dužnosti bez problema uprkos omamljenosti alkoholom, a najčešće poriču da puno piju.

foto: pixabay.com

U stvarnosti, skoro tri četvrtine alkoholičara čine funkcionalni alkoholičari.

Američka književnica Karoline Knap, bivša alkoholičarka i autorka bestselera ‚‚Opijanje - Ljubavna priča" je napisala da su ‚‚pijane propalice i beskućnici samo izuzetci" dok većina alkoholičara izvanredno funkcioniše u većini oblika svog života, svoj alkoholizam uspešno skriva i odbija sagledati bezbrojne načine na koje je alkohol pogubno deluje na njihov život.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.