Zašto Britanci imaju 2 slavine, s toplom i hladnom vodom? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

može i lakše

Zašto Britanci imaju 2 slavine, s toplom i hladnom vodom? (FOTO) (GIF)

Mnogo turista se pita čemu u stvari služe sve slavine, a sigurno ima i Britanaca kojima nije jasno zašto je to tako

Objavljeno: 12:13h

6 tipova žena koje biraju toksični muškarci! Da li si među njima? (FOTO) (GIF)

Dve slavine, jedna s vrućom, a druga s hladnom vodom, na lavaboima u Velikoj Britaniji nisu nimalo praktične ako poželite da operete ruke u toploj vodi. Tada imate dva izbora, ili da začepite odvod i da napunite lavabo vodom iz obe slavine, ili da jednostavno operete ruke hladnom vodom.

Mnogo turista se pita čemu u stvari služe sve slavine, a sigurno ima i Britanaca kojima nije jasno zašto je to tako, kada postoji jednostavnije rešenje - jedna slavina u kojoj se mešaju vruća i hladna voda.

3 razloga zašto Britanci imaju odvojene slavine:

foto: giphy

1. Istorijski aspekt

Većina stambenih zgrada u Velikoj Britaniji datira iz 19. i početka 20. veka, iz razdoblja pre pojave mešalica za vodu i modernih ventila. Kada je u te kuće uveden vodovod, napravljeno je to jednostavnim slanjem hladne vode pravo u kuhinju. Vruća voda je dodata kasnije, odvojeno. Tako je nastao taj razdvojen sistem i ostao je u upotrebi, iako je moderna slavina praktičnija za pranje ruku.

foto: profimedia

2. Poštovanje zakona

U Velikoj Britaniji postoji zakon koji brani mešanje hladne i tople vode iz kotla. U toj zemlji ne postoji sistem centralnog grejanja već svaka kuća ima plinski kotao (koji nazivaju centralno grejanje). Pre toga je poseban cilindar bio obavezan deo kotla. Voda je mogla da bude ustajala, a cilindar korodirao, zbog čega bi bila neprikladna za piće. Ipak, to nije ljude zaustavilo da mešaju vodu pa su uveli zakon koji to brani.

foto: giphy

3. Ekonomski pristup

Kada se koriste dve odvojene slavine, sva voda se meša u lavabou u dovoljnoj količini za pranje ruku. Na taj način se potroši samo količina vode koja je stvarno potrebna. U slučaju kada postoji moderna slavina, ljudi otvore slavinu, nameštaju toplotu vode i tek tada počinju da peru ruke - na taj način se potroši više vode.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: brightside.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.