KAKO SKUVATI JAJA ZA USKRS? Uz ova 3 laka trika vam neće pucati! Efikasno, a prelako
Kuvanje jaja za Uskrs - 3 trika, Foto: Jela Jelena Petrović

bez po muke

KAKO SKUVATI JAJA ZA USKRS? Uz ova 3 laka trika vam neće pucati! Efikasno, a prelako

Sve što treba da znate o kuvanju jaja za Uskrs na jednom mestu

Objavljeno:

Pravoslavni Uskrs nam ove godine pada 5. maja i polako kreću pripreme za obeležavanje jednog od najvažnijih hrišćanskih praznika.

Naravno, isti je nemoguć bez kuvanih jaja, pa se domaćice i domaćini koji ih ne kuvaju često pitaju na kakav način ih treba spremiti kako bi imali dobru teksturu, kao i da ne puknu tokom procesa.

Jaja se tradicionalno farbaju na veliki petak, a mi vam donosimo tri trika kako bi ona ispala savršena. Nije ništa komplikovano, a rezultat će biti jaja bez pukotina.

Uskršnja jaja vam neće pucati
Uskršnja jaja vam neće pucatifoto: Jela Jelena Petrović

1. Ne držite jaja u frižideru pre kuvanja

Ukoliko jaja direktno iz frižidera stavite na šporet velika je verovatnoća da će ljuska popucati. Zato je važno da ih nekoliko sati pre kuvanja izvadite iz frižidera i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi. Jaja najpre stavite u vodu sobne temperature, pa tek onda na šporet da se kuvaju. Za kuvanje su idealna jaja stara 7 do 10 dana, jer ih je posle najlakše oljuštiti. Ako jaja kupujete na pijaci verujte prodavcu na reč, a ako ih kupujete u prodavnici proverite datum na ambalaži.

2. Ne preterujte sa količinom i temperaturom

Ne stavljajte mnogo jaja u šerpu odjednom, u jednoj turi kuvanja trebalo bi da bude toliko jaja da prekriju dno šerpe. Šerpa treba da bude puna vode tokom celog kuvanja. Kuvajte jaja na umerenoj temperaturi, a tik pred ključanje dodatno smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Kuvajte ih 10 do 15 minuta.

Kuvanje jaja za Uskrs
Kuvanje jaja za Uskrsfoto: Jela Jelena Petrović

3. Dodajte so u vodu

Vodu u kojoj se kuvaju jaja trebalo bi posoliti, a mera je pola kašike soli na litar vode. U tom slučaju, ako neko jaje pukne, belance neće iscureti, već će se zgrušati, i takvo jaje je zatim moguće ofarbati i ukrasiti. Uz so možete dodati i pola kašičice sirćeta, da još više smanjite šanse za pucanje jaja.

Bonus video:

02:28

EVO KAKO MIRKA VASILJEVIĆ PROVODI VELIKI PETAK I USKRS: Imam veliku porodicu, a doručak i ručak NIKAD NISU NA ISTOM MESTU

(Espreso/Lepa i srećna/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.