TORTA MARLENKA POREKLOM IZ JERMENIJE: Toliko je MEDENA da nećete verovati, SRPSKINJE izludele za OVIM RECEPTOM
Torta pravo iz Jermenije, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

za uskrs

TORTA MARLENKA POREKLOM IZ JERMENIJE: Toliko je MEDENA da nećete verovati, SRPSKINJE izludele za OVIM RECEPTOM

Podseća na ruski medovik, a njen karamel ukus totalno će vas očarati

Objavljeno:

Ako volite med, karamel i orahe, onda je torta marlenka baš po vašem ukusu. Neki je zovu i medena pita sa karamel nadevom.

Tradicionalno se pravi u Češkoj i Mađarskoj, a zapravo je poreklom iz Jermenije.

Iako se može kupiti kod nas, svakako je lepša kada se napravi kod kuće.

Vreme pripreme:

90 minuta

Sastojci:

Kora:

1 jaje

450 g brašna

120 g margarina ili puter

80 g prah šećera

150 g meda

1 kašičica sode bikarbone

Karamel:

250 g šećera

200 ml slatke pavlake

30 g maslaca

Vanila:

2 kesice pudinga od vanile

500 ml mleka

60 g margarina

50 g šećera

Dekoracija:

100 g mlevnog keksa

100 g mlevenih oraha

Najslađa stvar na svetu
Najslađa stvar na svetufoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Priprema:

Stavite šećer za karamel u šerpu, pa ga lagano otopite na srednjoj vatri. Posebno zagrejte slatku pavlaku. Kada se šećer otopi nalijte slatku pavlaku. Smanjite temperaturu i konstantno mešajte.

Kada se lepo sjedini, dodajte maslac, pa nastavite sa mešanjem. Kada se otopi skinuti sa ringle. Ostaviti da se prohladi, pa stavite u frižider.

Potom napravite puding od vanile po uputstvu. Kada je gotov, penasto umutite margarin i dodajte kašiku po kašiku u ohlađeni puding i dobro izmešajte. Pokrijte folijom i ostavite da se hladi.

Potom pripremite testo. U dubljoj posudi penasto umutite margarin sa šećerom u prahu. Zatim dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne sjedine.

Onda dodajte med i umutite sve zajedno. Na kraju, dodajte brašno i kašičicu sode bikarbone, pa rukama umestite testo da bude glatko i mekano.

Podelite testo na 5 ili 6 delova, pa svaki deo stavite između dva papira i oklagijom rastanjite dok ne bude sasvim tanko. Nožem odstranite višak testa. Pecite svaku koru 10 minuta u unapred zagrejanoj rerni na 170°C.

Kada su korice gotove, izvadite puding, pa umutite. Dodajte karamel iz više puta sve vreme mešajući.

Potom filujte jednu po jednu koru, sve dok ne nestane materijala. Svaku koru blago pritisnite da se lepo sjedini sa filom na prethodnoj.

Na kraju tortu pospite mlevenim orasima pomešanim sa malo mlevenog keksa.

Dodatni savet: Korice od testa koje ste isekli možete samleti ili usitniti, pa posuti po torti.

Možete je ukrasiti i otopljenom čokoladom.

BONUS VIDEO:

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso / 24 sedam / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.