NAJPOZNATIJA DOKTORKA DALA 3 SAVETA KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM: "Večera za doručak"
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

morate znati!

NAJPOZNATIJA DOKTORKA DALA 3 SAVETA KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM: "Večera za doručak"

Doktorka opšte medicine Kejsi Mins dala je 3 saveta za ubrzavanje metabolizma koji su vrlo jednostavni, a kaže da sigurno deluju.

Objavljeno:

Doktorka Mins, obučavana na uglednom Stenfordu, pričala je u jednom podkastu o ishrani i ubrzavanju metabolizma, i dala svoja 3 saveta kako ubrzati metabolizam.

1. Doručak je obavezan

Sigurno ste već čuli da je doručak najvažniji obrok dana, ali doktorka Mins ga stavlja na prvo mesto u svoja 3 saveta za ubrzavanje metabolizma.

"Studija objavljena u jednom od najprestižnijih medicinskih žurnala, 'Nature', pokazala je da takozvani pad glukoze faktor koji određuje koliko ćemo biti gladni tokom dana, i da li ćemo čeznuti za ugljenim hidratima. Ako doručkujete namirnice od kojih skače šećer, doživećete pad glukoze, i potom ćete biti gladniji tokom ostatka dana", objasnila je ona.

Kako onda ubrzati metabolizam doručkom?

"Rešenje je doručak koji balansira šećer u krvi i sadrži puno proteina. Takav doručak će napraviti vrlo mali skok šećera u krvi i pripremiće vas za dan ispunjen zdravim obrascima unosa hrane", rekla je ona.

Žena, Izgled, Devojka, Dijeta, Mršavljenje
foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

"Lično volim pristup 'večera za doručak'", dodala je doktorka, misleći na hranu kakvu bismo inače verovatno jeli kasnije tokom dana.

"Juče sam doručkovala krekere, lososa i majonez. Ubacila sam u salatu i kiseli kupus i avokado. Sve to zajedno imalo je oko 46 grama proteina", rekla je doktorka.

2. Krećite se posle jela

"Šetnja posle obroka je zlatna ulaznica za brži metabolizam. Svaki put kada se pokrenemo, milijarde miocita, odnosno ćelija mišića, se grči. Prošetajte makar pet, deset ili 15 minuta, radite kratke vežbe ili igrajte uz muziku. Kontrakcija mišićnih ćelija u konačnici dovodi do izbacivanja glukoze iz krvotoka, u mitohondrije", objasnila je ona.

3. Smanjite nivo stresa u životu

Doktorka Mins upozorila je da postoji mnoštvo dokaza o vezi stresa i metabolizma. Povišen nivo hormona stresa, kortizola, dovodi do oslobađanja insulina, zbog čega pod stresom želimo više šećera, ugljenih hidrata i slatkiša.

Hronični nivo stresa može i da ošteti mitohondrije i dovede do metaboličke disfunkcije.

"Jedan od načina da utičete na svoj nivo stresa je da prioritizujete kvalitetne odnose sa ljudima. Boravak u društvu ljudi koje volimo, i kojima verujemo, fundamentalan je za umanjivanje stresa", rekla je ona.

Bonus video:

00:24

KURIR U KINI: Novinari Jelena i Rajko u obilasku rudnika Ziđinšan

(Espreso/NajŽena/Slobodanka Ćorić/Prneosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.