OČISTITE KUĆU BEZ IMALO MUKE: Sve što vam je potrebno već imate u kući
Čišćenje, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

sjajno

OČISTITE KUĆU BEZ IMALO MUKE: Sve što vam je potrebno već imate u kući

Koristite citrusne mirise u kuhinji, jer oni osvežavaju prostor i prikrivaju neprijatne mirise kuvanja

Objavljeno:

Čišćenje kuće je jedan od onih dosadnih poslova koje ni jedna domaćica ne voli. Ipak, neophodno je redovno održavanje higijene pre svega zbog zdravalja ukućana. Većina domaćica za čišćenje koristi brojne preparate koji su prepuni hemije što opet nije dobro za zdravlje, posebno osoba sklonih alergijama Zašt ne čudi što su prirodni preparati sve popularniji.

Kako je za San objasnila Nensi Emeri, stručnjak za čišćenje čak i za natvrdokornije mrlje možete lako ukoloniti uz nekoliko namirnica. Ona je posavetovala i da koristite citrusne mirise u kuhinji, jer oni osvežavaju prostor i prikrivaju neprijatne mirise kuvanja. Nensi je podelila 6 saveta kako da brzo i lako očistite kuću.

1. Kafa za fleke

Ako ste ljubitelj kafe talog koji ostaje možete iskoristiti za uklanjanje tvrdokornih fleka sa radnih površina ili šporeta sa ravnom pločom. Jednu kašičicu kafe (obična ili instat) pomešate sa pola šolje vruće vode u koju ste dodali kašiku sredstva za pranje sudova. Kiselost kafe pomaže da se lakše ukloni prljavština, što je čini savršenim sredstvom za održavanje doma besprekornim.

Čišćenje
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

2. Čaj za sjajno posuđe

Kesice čaja mogu biti od velike pomoći prilikom čišćenja. One mogu da pomognu u uklanjanju zagorelih mrlja i prljavštine sa rerne, ali i posuđa i pribora za jelo. Potpite posuđe, viljuške i kašike u vodu u koju ste ubacili pet kesica čaja i ostavite da prenoći. Ujutru samo isperite mlakom vodom, a vaše posuđe i pribor će biti sjajni i čisti kao da ste ih tek kupili.

3. Limun protiv kamenca

Limun je veoma koristan za čišćenje kuće. Možete napraviti rastvor od 75% limunovog soka i 25% vode kako biste uklonili vodeni kamenac sa slavina. Nakon što nanesete rastvor, ostavite ga da deluje 30 minuta pre ispiranja. Takođe, limun možete iskoristiti i za čišćenje čajnika ili kuvala za vodu od kamenca.

4. Majonez za drvene stolove

Majonez može poslužiti ne samo kao namaz za sendviče, već i kao sredstvo za uklanjanje mrlja od čaša sa drvenih stolova. Nanesite manju količinu majoneza na mesto sa flekom i ostavite da deluje 20 minuta pre brisanja čistom krpom.

5. Kecap za sjaj bakarnog posuđa

Kečap može poslužiti za čišćenje bakarnog posuđa. Nanesite ga na čistu krpu i kružnim pokretima istrljajte zamrljane delove posuđa. Biće čisti kao niikad ranije.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.