POSLASTICA SA SOČNIM PRELIVOM SE TOPI U USTIMA: Najukusniji turski kolač "lokma" - recept domaćica sa papira
Turski kolač "lokma" na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/Tajna Kuhinje

prava poslastica

POSLASTICA SA SOČNIM PRELIVOM SE TOPI U USTIMA: Najukusniji turski kolač "lokma" - recept domaćica sa papira

Turski kolač "lokma" je najukusnija poslastica sa sočnim prelivom po receptu domaćica sa papira

Objavljeno:
N J

Osim naše kuhinje u kojoj svi uživaju, ne smemo da izostavimo ni turske specijalitete koji ostavljaju bez reči.

Kako slana jela, tako i slatke poslastice koje naše žene redovno zapisuju u svoje sveske, jer su Turkinje u tome izvrsne domaćice.

Osim što prave najlepši kolač "Kemal paša" koji je toliko sočan i lagan, tu je naravno i "lokma" - prženo testo koja je prelivenom najboljim sirupom.

Deca će biti oduševljena ako im već sutra napravite, a kada se uverite koliko je dobro, spremaćete i duplu meru.

Pravljenje turskog kolača 'lokma'
Pravljenje turskog kolača "lokma"foto: Printscreen/Youtube/Tajna Kuhinje

Recept sa sastojcima:

Ulje - za prženje

suvi kvasac - 1 kašičica

so - 1 kašičica

šećer - 1 kašičica

brašno - 2 šolje plus 2 kašike

Testo za turski kolač 'lokma'
Testo za turski kolač "lokma"foto: Printscreen/Youtube/Tajna Kuhinje

topla voda - 1 1/4 šolje

Za sirup:

limunov sok - 2 kašike

šećer - 3 šolje

voda - 1 1/3 šolje

Kuglice za turski kolač 'lokma'
Kuglice za turski kolač "lokma"foto: Printscreen/Youtube/Tajna Kuhinje

Način pripreme:

U činiju stavite kvasac, šećer i toplu vodu. Sve dobro mešajte dok se ne rastvori. Nakon toga ostavite da odstoji 5-10 minuta.

U drugoj činiji pomešajte so i brašno, pa u to dodajte vodu i kvasac i mešajte sve dok ne formirate testo.

Zatim pokrijte i ostavite na toplo mesto da odmori sat, sat i po sve dok se ne udvostruči.

Turski kolač 'lokma' u tiganju
Turski kolač "lokma" u tiganjufoto: Printscreen/Youtube/Tajna Kuhinje

Zagrejte ulje i krofnice pržite oko dva minuta sa obe strane dok ne dobiju zlatnobraon boju.

Kada ispržite krofnice stavite ih na ubrus da upije višak ulja.

Sirup napravite 20 minuta pre prženja testa. Sprema se tako što sve sastojke pomešate u šerpi i stavite na srednju temperaturu dok se lepo ne rastopi.

Ostavite da provri, a onda da se krčka na laganoj vatri 10-15 minuta, dok ne dobijete konzistenciju sirupa.

Nemojte baš često da mešate, jer će šečer zamutiti sirup.

Sirup preko turskog kolača 'lokma'
Sirup preko turskog kolača "lokma"foto: Printscreen/Youtube/Tajna Kuhinje

Turski kolač "lokma" je gotov, samo ga na kraju prelijte sa sirupom.

Bonus video:

01:11

PORODICA ĐOKIĆ IMALA ČAK 8 MINUTA MANJE ZA KUVANJE: Majka zaboravila 2 najvažnije namirnice za punjenje paprike, POJELA JE TREMA

(Espreso/Glossy/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.