OBRATITE PAŽNJU ŠTA KUPUJETE, STRUČNJAK OBJASNIO ŠTA OVO ZNAČI: Oznake na ambalaži imaju POSEBNU NAMENU, evo i koju
Kreme, Foto: Instagram printscreen/maximumhealthyfood

pažnja

OBRATITE PAŽNJU ŠTA KUPUJETE, STRUČNJAK OBJASNIO ŠTA OVO ZNAČI: Oznake na ambalaži imaju POSEBNU NAMENU, evo i koju

Navedeni kvadrati na dnu ne nalaze se samo na zubnim pastama, već na svim proizvodima koji se pakuju u tubu i to ne kao podatak za potrošače, već kao informacija za mašinu za pakovanje, piše na sajtu Potrošački savetnik

Objavljeno:

Kvadrati različitih boja na dnu proizvoda koji se pakuju u tubu ne pružaju informaciju o sastavu proizvoda potrošačima već pružaju informaciju koja je bitna tokom proizvodnje.

Crni, crveni, plavi i zeleni kvadrat na dnu pakovanja za zubnu pastu, kako su pojedini mediji objavili, pružaju informaciju potrošaču o njenom sastavu.

Međutim, nutricionistkinja Ivana Šarčević postavila je pitanje na svom Instagram profilu da li pratioci znaju za šta konkretno ove oznake služe. Naravno, većina nije znala.

Medji su godinama prenosili da crni kvadrat govori da u sastav proizvoda idu isključivo hemikalije, crveni da, pored hemikalija, pasta za zube sadrži i nešto prirodnih materija, plavi ukazuje na kombinaciju prirodnih materija i lekova, dok je zeleni, kao i uvek, oznaka zdravog, to jest upotrebe prirodnih materija u procesu proizvodnje.

Proizvodi, Kreme
foto: Instagram printscreen/maximumhealthyfood

Ta informacija je netačna, a činjenica da je kao takva plasirana u medijima, ilustruje koliko su oni podložni glasinama i dezinformacijama koje kruže društvenim mrežama. Navedeni kvadrati na dnu ne nalaze se samo na zubnim pastama, već na svim proizvodima koji se pakuju u tubu i to ne kao podatak za potrošače, već kao informacija za mašinu za pakovanje, piše na sajtu Potrošački savetnik.

Kvadrat ili obojena traka na tubi označavaju mesto gde mašina treba da zaseče i zatvori tubu. Na većini proizvoda boja oznake za mašinu ista je kao i boja slova na njima. Najčešće se koristi crna, što sigurno ne znači da se unutar tube nalaze samo hemikalije, jer je na većini pasta za zube, gelova za čišćenje lica i tečnih pudera crna najčešće i boja slova na pakovanju. U to se možete uveriti i sami ako obratite pažnju na više proizvoda iz sličnog asortimana.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.