NAUČNICI OTKRILI DA KUĆNA HEMIJA UTIČE LOŠE NA JEDAN ORGAN: Srpkinje će ostati u ŠOKU kada budu čule ovo
Čišćenje, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

neverovatno

NAUČNICI OTKRILI DA KUĆNA HEMIJA UTIČE LOŠE NA JEDAN ORGAN: Srpkinje će ostati u ŠOKU kada budu čule ovo

Naučna studija koja je nedavno objavljena ispitala je moguće štetne efekte određenih hemikalija, koje se obično nalaze u proizvodima za domaćinstvo, na razvoj ćelija koje podržavaju mozak

Objavljeno:

Studija, koja je koristila kulture ljudskih ćelija i miševe, otkrila je da su hemikalije prisutne u dezinfekcionim sredstvima, lepkovima i tekstilu za nameštaj potencijalno štetne za oligodendrocite, kritične ćelije u razvoju mozga.

ŠTA JE ISTRAŽIVANJE OTKRILO?

Među identifikovanim jedinjenjima bila su kvaternarna jedinjenja i organofosfati koji se obično koriste u raznim proizvodima za domaćinstvo. Kvaternarna jedinjenja su prisutna u dezinfekcionim sredstvima, sredstvima za dezinfekciju ruku i predmetima za ličnu negu, dok se organofosfati nalaze u tekstilu, lepkovima i nameštaju.

Utvrđeno je da ove hemikalije utiču na sazrevanje i preživljavanje oligodendrocita, koji su kritični za izolovanje neurona i održavanje efikasne neuronske signalizacije u mozgu.

WC šolja, WC, Čišćenje
foto: Profimedia

Istraživanje je sa kolegama sprovela Erin Kon, molekularni biolog sa Univerziteta „Kejs Vestern Rizrv“ u Ohaju, a objavljeno je u časopisu „Nejčer neurosajens“.

-Otkrili smo da su oligodendrociti - ali ne i druge moždane ćelije - bili iznenađujuće osetljivi na jedinjenja kvaternarnog amonijuma i organofosfatne usporivače plamena, istakla je Konova.

STRUČNJACI POZIVAJU NA OPREZ U TUMAČENJU REZULTATA

Iako studija izaziva zabrinutost zbog potencijalnih neurorazvojnih efekata, stručnjaci pozivaju na oprez u tumačenju rezultata, navodeći visoke koncentracije korišćene u eksperimentima u poređenju sa normalnom izloženošću ljudi hemikalijama.

-Pitanje nije da li je nešto toksično ili nije, već da li je toksično u uslovima kojima ćemo verovatno biti izloženi, naglašava Oliver Džons, hemičar za životnu sredinu sa Univerziteta RMIT, koji nije bio uključen u studiju.

Međutim, određene grupe, kao što su čistači škola i bolnica, suočavaju se sa povećanom izloženošću ovim jedinjenjima zbog česte upotrebe industrijskih dezinfekcionih sredstava.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NovostiMagazin/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.