EVO KOJA VRSTA BRAŠNA SE KORISTI ZA ŠTA: Morate znati pre nego što ih kupite
Ilustarcija, Foto: Espreso.co.rs

savet

EVO KOJA VRSTA BRAŠNA SE KORISTI ZA ŠTA: Morate znati pre nego što ih kupite

Postoje različite vrste brašna i svako ima određenu namenu. Koje brašno se za šta koristi?

Objavljeno:

Na oko nekada nema razlike, ali treba znati koje brašno staviti u kolače, a koje u hleb, kako bi uspeli.

Najzastupljenija vrsta brašna zasigurno su pšenična, ali danas postoji široka paleta brašna. Evo koje su vrste brašna, glavne razlike i najbolji načini upotrebe, prenosi najzena.rs.

Belo pšenično brašno

Belo brašno (tip 400 i tip 550) je nutritivno siromašnije u odnosu na tamna brašna, ali ima izuzetna svojstva pri pečenju i pogodno je za izradu svih vrsta testa. Postoji glatko i oštro pšenično brašno.

Glatko brašno koristi se za pripremu hleba i peciva, kolača od dizanog testa i pita od razvučenih kora. Oštro brašno koristi za prhke kolače, biskvitna i kuvana testa.

Polubelo pšenično brašno

Polubelo brašno (tip 700 i tip 850) se upotrebljava uglavnom za pravljenje hleba i peciva. Nutritivno je bogatije od belog brašna.

Crno pšenično brašno

Crno brašno (tip 1100 i tip 1600) dobija se iz svih delova pšeničnog zrna pa je bogato vitaminima i mineralima. Pogodno je za pripremu različitih proizvoda od dizanog testa. Hleb od crnog brašna ima grublju teksturu i puniji ukus od belog hleba.

Brašno, šećer, so
foto: Espreso

Integralno pšenično brašno

Proizvodi se od celog zrna pšenice i sadrži više vlakana, vitamina i minerala od belog brašna.

Speltino brašno

Odlična je zamena za obično pšenično brašno, posebno ako ste intolerantni na gluten ili osetljivi na pšenicu. Sadrži manje skroba i više belančevina od pšenice i slatkastog je ukusa. Koristi se za izradu raznih peciva i testa, kao i kolača.

Ražano brašno

Obiluje kalcijumom, gvožđem i vlaknima. Hleb od ražanog brašna ima specifičnu boju i ukus, dugo zadržava svežinu.

Ražano, ječmeno i ovseno brašno sadrže malo glutena i najčešće se koriste u manjoj količini u pravljenju hleba (20-30% ukupne količine brašna) kako hleb ne bi izgubio na volumenu.

Kukuruzno brašno

Ne sadrži gluten, a upotrebljava se za pripremu proja, hleba, peciva, tortilja. U pripremi hleba i peciva, meša se sa pšeničnim. Bezglutenska brašna ne sadrže gluten pa je poželjno da se kombinuju sa glutenskim brašnima.

Kokosovo i bademovo brašno

To su bezglutenska brašna s niskim sadržajem ugljenih hidrata. Kokosovo brašno ima veliku sposobnost upijanja tečnosti, što ga čini pogodnim za pečenje hleba i peciva. Bademovo brašno zbog svoje teksture može poslužiti kao zamena za prezle pri paniranju ribe i mesa ili kao dodatak povrću i varivu. Takođe, obogaćuje kolače, hleb ili peciva kojima se dodaje.

Bonus video:

05:37

STARS EP 282

(Espreso/Krstarica/D.R./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.