STRUČNJAK OTKRIVA 4 NAČINA DA SE REŠITE GOLUBOVA: Uradite tačno ovako i BEŽAĆE SA TERASE glavom bez obzira
Golubove je ponekad vrlo teško oterati, Foto: RINA

KORISNO

STRUČNJAK OTKRIVA 4 NAČINA DA SE REŠITE GOLUBOVA: Uradite tačno ovako i BEŽAĆE SA TERASE glavom bez obzira

Golubovi izgledaju zabavno s vremena na vreme, ali kada odaberu vaš krov ili dvorište kao savršeno mesto za gnežđenje, brzo ćete početi da ih smatrate pretnjom. Iako ove ptice same od sebe nisu opasne, vašem imanju ili bašti mogle bi da nanesu veliku štetu.

Objavljeno:

Iako nisu tipična „baštenska štetočina“, mogu da je ogole i “oslobode” od mladih biljaka i voća. Takođe, ostavljaju apsurdnu količinu izmeta za koji mnogi na znaju koliko je korozivan. Izmet ptica vrlo je kiseo i može ostaviti mrlje na površinama poput terasa i kaldrma, kao i ubrzati propadanje površine.

Ono što bi trebalo znati je da golubovi mesto za gnezdo biraju ako je sigurno i ima stalnu snabdevenost hranom. Takođe, golubovi žive u jatima. Ako je gnezdo napravio jedan, slediće ga i ostali.

Kako se rešiti golubova?

1. Poprskajte ih vodom

Čim vidite da pokušavaju da osvoje vašu teritoriju, prestrašite ih tako što ćete ih poprskati vodom iz creva, predlaže Džordan Foster iz Fantastic Pest Control. Možete nabaviti i automatski vodeni mlaz koji će vaš perimetar zaštititi od dosadnih ptica.

Kako da zaštitite terasu od golubova i nereda koji prave?

Međutim, Foster upozorava da će ovo delovati kao sredstvo odvraćanja samo i isključivo pre nego što počnu da grade gnezda.

2. Koristite reflektujuće površine

Staro, ali delotvorno rešenje je obesiti CD-ove ili druge sjajne površine po bašti.

Reflektujuće površine stvaraju efekat prizme koji može privremeno uticati na vid golubova, čineći ga neugodnim za njih – što znači da se “neće gnezditi u njihovoj blizini ili uopšte vratiti”, tvrdi stručnjak.

3. Jaki začini

Za golubove se kaže da ne vole niz začina poput cimeta, crnog bibera ili čilija u prahu.

Postoje tri načina za raspršivanje začina. Možete ih okačiti po bašti u platnenim vrećicama ili jednostavno rasuti prah po zemlji i travi. Ali, imajte na umu da te začine trebati redovito posipati, posebno nakon što padne kiša.

Treći način je da napravite raspršivač, jednostavno stavite začin po izboru u kipuću vodu, pretočite u bočicu s raspršivačem i poprskajte biljke po vrtu.

Lisice i mačke takođe ne vole ove začine pa bi i njih trebalo sprečiti u dolascima u vašu baštu.

4. Strašilo

Mnogo je vrsta strašila za plašenje ptica, ali najefektniji su obično oni sa siluetom jastreba i oni koji se kreću i stvaraju buku.

Ipak, moraćete redovno menjati položaj varalice, inače će golubovi shvatiti da nema stvarne opasnosti a čak bi vam se mogli narugati, sedeći na vašem strašilu.

BONUS VIDEO:

01:47

PUNI SU PARAZITA, ZATO IH I ZOVU LETEĆI PACOVI

(Espreso / N1 / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.