5 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U KONTROLI HORMONA I KILOGRAMA U MENOPAUZI: Žene preko 40. godine bi trebalo da ZNAJU OVO
Žena, Foto: Printscreen TikTok/storyoffran

PAŽNJA

5 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U KONTROLI HORMONA I KILOGRAMA U MENOPAUZI: Žene preko 40. godine bi trebalo da ZNAJU OVO

Menopauzu ne možete da izbegnete, ali možete promene koje donosi da učinite lakšim

Objavljeno:

Prolazak kroz menopauzu i sve promene koje ona nosi, nimalo nije lak. Ove velike hormonske promene dešavaju se ženama nakon četrdesete godine života, a najprimetnije su promene u radu metabolizma i telesnoj težini.

Iako na neke stvari ne možemo da utičemo, postoje jednostavne stvari koje mogu da ublaže ovaj nimalo jednostavan proces. Jedna od njih su i promene u ishrani, odnosno uključivanje namirnica koje mogu da pomognu u balansiranju hormona i kontrolisanju telesne težine tokom menopauze.

Sledećih 5 namirnica će vam u tome najbolje pomoći:

1. Laneno seme

Kako je bogato lignanima, laneno seme može pomoći u regulisanju nivoa estrogena u telu, potencijalno ublažavajući simptome kao što su talasi vrućine i promene raspoloženja povezane sa menopauzom. Pored toga, visok sadržaj vlakana u lanenom semenu podstiče osećaj sitosti, pomažući u procesu mršavljenja smanjenjem ukupnog unosa kalorija i održavanjem zdravlja probave.

Laneno seme
foto: Profimedia

2. Losos

Prepun omega-3 masnih kiselina, losos pomaže održavanju zdravlja mozga i stabilnosti raspoloženja, potencijalno ublažavajući simptome kao što su kognitivne promene povezane sa menopauzom. Visokokvalitetni protein u lososu podstiče sitost i pomaže u očuvanju čiste mišićne mase, što može pomoći u gubitku težine tako što podstiče metabolizam i smanjuje rizik od gubitka mišića koji se često javlja u ovoj fazi života.

3.Zeleno lisnato povrće

Prepune vitamina, minerala i antioksidanata, ove namirnice nude prirodni podsticaj opštem zdravlju tokom menopauze. Njihovo obilje vlakana ne samo da podstiče osećaj sitosti, već i pomaže u regulisanju varenja i podržavanju zdravog metabolizma, ključnim faktorima u upravljanju variranjem telesne težine koje se obično javlja tokom ovog perioda.

4. Proizvodi od soje

Proizvodi od soje obuhvataju širok spektar zdravih opcija koje služe kao vredni saveznici za žene koje prolaze kroz menopauzu, jer nude benefite za hormonsku ravnotežu i kontrolu težine. Od tofua i tempeha do sojinog mleka i edamamea, ove raznovrsne namirnice na bazi soje pružaju obilje hranljivih materija neophodnih za podršku opštem zdravlju tokom menopauze.

5. Grčki jogurt

Grčki jogurt nije samo ukusna poslastica; on je takođe tajno oružje za žene koje se upuštaju u "avanturu" menopauze u kasnijim fazama života. Bogat je probioticima, kalcijumom i proteinima i zato je odlična hrana. Tako pomaže u održavanje mišićne mase i daje osećaj sitosti, te može pomoći u kontroli težine smanjenjem žudnje za hranom i regulisanjem apetita. Pošto se tokom menopauze proizvodi malo estrogena, kalcijum je posebno važan za zdrave kosti.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Lepa&Srećna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.