SVAKI KONOBAR RADI OVO I NA TAJ NAČIN VAM IZBIJA NOVAC IZ DŽEPA: Kada vidite o čemu se radi ŠOKIRAĆETE SE
Konobar, Foto: Kurir, Nemanja Nikolić

trik

SVAKI KONOBAR RADI OVO I NA TAJ NAČIN VAM IZBIJA NOVAC IZ DŽEPA: Kada vidite o čemu se radi ŠOKIRAĆETE SE

Ovo će vam biti od koristi!

Objavljeno: 12:54h

Tom Salivan, menadžer jednog restorana, razvio je jednostavnu, ali moćnu psihološku tehniku koja se koristi za podsticanje drugih da se slože s gledištima, stavovima ili izborima govornika

Ova tehnika, nazvana Salivanovo klimanje glavom, proizilazi iz iskustva konobara i barmena, ali može imati primenu i u drugim oblastima života.

Osnovna ideja Salivanovog klimanja glavom je da se, korišćenjem suptilnih sugestija, podstaknu ljudi da prihvate određene ponude ili ideje. Konobari koriste ovu tehniku prilikom preporuke jela ili pića, blago klimajući glavom kada stignu do posebno željenih stavki. Ovakvo klimanje treba da bude dovoljno suptilno da ne bude očigledno, ali dovoljno primetno gostima.

Konobar
foto: Profimedia

Salivan tvrdi da ova tehnika može značajno uticati na odluke kupaca, podstičući ih da kupe željene proizvode bez obzira na cenu. Istraživanja su pokazala da Salivanovo klimanje glavom najbolje funkcioniše kada se koristi s listama koje sadrže pet stavki ili manje.

Osim u ugostiteljstvu, ova tehnika može se primeniti i u drugim situacijama, kao što su važni sastanci ili prezentacije. Klimanje glavom može pomoći u ubedljivom izlaganju ideja ili predloga, kao i u privlačenju pažnje na određene odluke ili akcije.

U suštini, Salivanovo klimanje glavom predstavlja jednostavan, ali efikasan metod koji može poboljšati različite aspekte života, od poslovne prodaje do lične komunikacije i uticaja.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.