STRUČNJAK TVRDI DA SMRDIBUBE OD OVOG MIRISA BEŽE KAO OPARENE: Čim ga osete nema šanse da se približe vašoj kući
Smrdibuba, Foto: Profimedia

OBAVEZNO PROBAJTE

STRUČNJAK TVRDI DA SMRDIBUBE OD OVOG MIRISA BEŽE KAO OPARENE: Čim ga osete nema šanse da se približe vašoj kući

Smrdibube umeju da budu prava napast

Objavljeno:

Proizvode intezivan, neprijatan miris, ali i njihov zvuk može da bude uznemirujuć. Takođe, u periodima godine kada ih ima najviše, odnosno na proleće i na jesen, one se doslovce "zaleću" i udaraju u ljude. S druge strane, smrdibube ne mogu da ugrizu. Ipak, svako može da potvrdi da je njihov miris užasan, a mogu da naprave i veliku štetu poljoprivrednicima.

Ima ih u svim delovima grada, iako najviše vole velike zelene površine, njive i stanove na višim spratovima. Uvlače se u ormare, ćoškove zidova, pukotine u prozorima, a pronaći ćete ih i u vešu koji se sušio napolju ili na terasi. Smrdibube najviše privlači svetlost, ali i velika promena temperature, recimo kada u prolećnim danima naiđe hladan talas.

Ne postoji insekticid koji može potpuno da uništi smrdibube, pa je često borba sa njima unapred izgubljena. Takođe, kada ih ubijete za njima ostaje snažan smrad koji ne nestaje lako. Stručnjaci, pak, ističu da je najbolje usisati ih!

"Kada ih usisate, izbegavate njihovo gnječenje i oslobađanje gadnog mirisa. Ako želite da ih držite dalje od svgo doma, proverite sebe i svoje stvari pre nego što uđete u kuću, popravite sve pukotine na vratima i prozorima, na svetiljkama, oko . Gašenje spoljnih svetala, ako živite u kući, takođe može da smanji broj smrdibuba u okolini", kaže Skot Hadžis, potpredsednik američke kompanije "Arrow Exterminators" specijalizovane za deratizaciju i uništavanje štetnih insekata.

"Konačno, upotrebite moć mirisa protiv smrdljivih buba. Raspršite eterična ulja u blizini vrata i prozora kako biste sprečili da uđu u vaš dom", dodaje on.

"Smrad smrdibube može da traje satima. Usisavanje pruža brz i lak način da ih se rešite bez rizika od njjihovog momentalnog smrada kao odbrambenog mehanizma. Samo se pobrinite da ispraznite kesu za usisivač, inače bi i usisivač mogao da se usmrdi", navodi Džim Frederiks, entomolog i predsednik američkog Nacionalnog udruženja za borbu protiv štetočina.

Prirodna rešenja protiv smrdibuba

Vrela voda i deterdžent: Uzmite četiri šolje vrele vode i pomešajte ih sa 3/4 šolje deterdženta za pranje sudova. Poprskajte ovu smesu duž svih pukotina ili potencijalnih ulazni tačaka za smrdibube.

Beli luk ili menta: Smrdibube su osetljive na mirise, kao i ljudi. Naročito nisu ljubitelji namirnica kao što su beli luk ili menta. Pomešajte četiri kašike belog luka u prahu ili ulje od mente sa dve šolje vode u bočici sa raspršivačem. Poprskajte ovaj rastvor na biljkkoje imate kako biste sprečili da se smrdibube hrane njima.

Bonus video:

07:09

ZAŠTO SMRDIBUBE SMRDE? Biolog objasnio šta insekt ispušta kada se oseti ugroženo I DA LI JE OPASNO ZA LJUDE

(Espreso/zenablic/Stefana Pavlović/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.