AKO NE MOŽETE DA ZAMISLITE DAN BEZ SLATKIŠA OVO JE ZDRAVA ZAMENA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Jednako je UKUSNA, a zdrava
Ilustracija, Foto: Printscreen/ Youtube/Gurman TV

morate znati

AKO NE MOŽETE DA ZAMISLITE DAN BEZ SLATKIŠA OVO JE ZDRAVA ZAMENA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Jednako je UKUSNA, a zdrava

Kvalitet ishrane takođe može da igra ulogu u podsticanju žudnje za šećerom...

Objavljeno:

Jaka želja za slatkišima može se javiti kada smo umorni ili, na primer, kada nam je poremećena hormonska ravnoteža. Uz ovu hranu, smanjićete želju za šećerom i obezbediti stabilniji nivo šećera u krvi.

Ako obično osećate potrebu za nečim slatkim posle obroka, teško se odreknete deserta ili se oslanjate na slatka pića da biste se osvežili, niste sami. Istraživanje je otkrilo da je 86 odsto ispitanika koji su imali želju za hranom razmišljali o visokokaloričnim namirnicama - posebno o onima koje sadrže čokoladu. Dobra vest je da konzumiranje zdrave hrane bogate hranljivim materijama poput proteina i vlakana može pomoći u suzbijanju ove žudnje.

Koji faktori izazivaju želju za šećerom?

Može izgledati kao da se želja za šećerom i slatkišima javlja nasumično, ali više faktora može biti odgovorno. Evo nekih potencijalnih uzroka koje navodi EveridayHealth.

Dehidracija

Žeđ često može izgledati kao glad ili želja za hranom, kaže dr Dana Elia. Istraživanja su pokazala da ljudi "neprikladno" reaguju na signale gladi i žeđi čak 62 odsto vremena, odnosno bili su žedni, nisu gladni, ali su ipak jeli.

Čokolada
foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

Ishrana lošeg kvaliteta

Kvalitet ishrane takođe može da igra ulogu u podsticanju žudnje za šećerom. Na primer, jedenje više ugljenih hidrata nego proteina i zdravih masti, ili konzumiranje rafinisanih ugljenih hidrata poput onih koji se nalaze u prerađenoj hrani, može povećati glad i želju za šećerom, kaže Elia. „Ako 90 minuta ili dva sata nakon obroka osetite želju za nečim drugim, razmislite ponovo: šta ste upravo jeli i šta nedostaje?“ ona kaže.

Istraživanja su takođe pokazala da neravnoteža mikroorganizama u crevima ili prekomerni rast kvasca, na primer, mogu dovesti do želje za šećerom. Takođe sugeriše da probiotici, prebiotici i poboljšanje navika u ishrani mogu promeniti ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevima i smanjiti želju za hranom.

Hormonalne promene

Kod žena, žudnja za šećerom može delom biti posledica hormona, uključujući estrogen, progesteron i estradiol. Prema Endokrinološkom društvu, nivoi estradiola rastu tokom menstrualnog ciklusa kako bi se zgusnula sluznica materice kako bi se omogućila implantacija oplođenog jajeta. Studije su otkrile da estradiol može biti povezan sa povećanom željom za hranom.

Studija objavljena u časopisu The FASEB Journal zaključila je da su žene sa višim nivoima estradiola tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa, ili vremena nakon ovulacije, konzumirale više hrane bogate ugljenim hidratima i imale povećanu želju za šećerom.

Stres

Stres je još jedan uzrok žudnje za šećerom. Studija je otkrila da hronični stres ima značajan direktan uticaj na želju za hranom, a žudnja za hranom je zauzvrat imala značajan uticaj na indeks telesne mase. Kada nivo kortizola, tzv hormoni stresa, povećanje, konzumiranje šećera može obezbediti dozu dopamina, neurotransmitera koji se često naziva "hormon sreće".

Bonus video:

00:50

Viki Miljković odvela svoje kandidate na vikend u Istanbul

(Espreso/NajŽena/Ana Klikovac/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.